İhsan Aydın
İhsan Aydın

Ataevler’de dönüşüme itiraz sesleri yükseliyor

Bugünlerde kentin biboardlarında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden hemşehirlerine çağrı ilanları gözümüze çarpıyor.

Riskli binalarda oturan yurttaşlara, 0,50 emsal artış hakkıyla eski mülklerini yenileme çağrısı yapılırken, karşı çıkanlar da yok değil.

Dün bu satırlardan, emsal artış kararına Bursa’daki akademik odalar ve kimi STK’lardan, ‘vazgeçin’ uyarısı yapıldığını duyurmuştuk.

Büyükşehir Belediyesi’nin ilave imar hakkı (emsal artışı) kararıyla dönüşüm projesi hazırlanan Ataevler’deki Umut Sitesi sakinlerinden de itiraz geldiğini öğrendik.

Okurlarımızdan emekli eğitimci Yıldırım Doğan ile telefonla görüştük.

Yıldırım Bey bir hayli dertliydi.

Doğan, Ataevler’de 18 yıl önce yapılmış sitelerinin, ‘rant’ için yıkılmak istendiğini ileri sürüp, “Sağlam binaları yıkıp, vatandaşı huzursuz etmek” istiyorlar diyor.

Doğan’ın sitedeki dönüşüme itirazı net.

Ataevler’de herkes bu yüzden huzursuz. İşin içinde rant meselesi var. Sitenin konumu çok değerli. Hem İzmir Yolu’na hem de Metro’ya yakın. Dört yanı yol. Bu yüzden iştah kabartıyor” ifadelerini kullanıyor.

Ataevler’de dönüşüme karşı çıkanlar olarak önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması yapacaklarını da belirten Doğan şöyle devam ediyor:

Maalesef Ataevler’deki kentsel dönüşüm işi ranta dönüştü. Müteahhitler halkı etkilemek istiyor. Eskiden yap-saçtılar vardı. Şimdi ortaya yık-yap-saçtılar çıktı.”

Doğan’ın belli ki, yap-satçılara güveni yok. Bu konuda komşularıyla birlikte mağdur olacaklarını düşünüyor ve şunları ekliyor:

Dairelerimizi almak isteyenler bize, ‘devlet yıkarsa size para vermez, mağdur olursunuz, bize verin sizi mağdur etmeyiz’ türü sözler söylüyorlar. Yeni sayılan yerleri yıkıp, tekrar yapmak milli serveti heba etmek değil mi? Bu iş, önce İhsaniye civarında başladı, şimdi de Ataevler’e sıçradı.”

Emsal artışıyla kentin dayanıksız yapı stokunu yenilemek sancılı olacak.

Taşınma, kira, tekrar yeni siteye eşya ile dönme masraflarını karşılama ve belli süre içinde bitirilmediği takdirde ceza ödemeyi dahi taahhüt etseler de yap-satçıların bazı hemşehrilerimizi ikna etmeleri kolay değil.

Şu da bir gerçek ki, yatırımcıyı cazip kılacak avantajlar sağlanmadan eski yapı stoğumuzu güçlendirmek ve yenilemek de mümkün gözükmüyor.

Teknik adamlar ise emsal artışını, şehircilik ilkeleriyle örtüşmediğini dillendiriyorlar.

Bursa, önümüzdeki günlerde emsal artışı ve dönüşüm işini daha çok tartışacak gibi.

 

Otopark çilesi biter mi?

 

Osmangazi Belediye Meclisi’nin CHP Grup Sözcüsü Cevat Asa’dan da bir elektronik ileti aldık.

Asa, yaşadığı bir sıkıntıyı anlatıyor.

Benzer durumu biz de kısa bir süre önce yaşamıştık.

Muradiye’deki Devlet Hastanesi, kentin merkezinde kaldığı için hasta yükü bakımından yoğunluk yaşıyor.

Aynı yoğunluk aracıyla hastaneye gelen hastalar ve yakınları için de söz konusu.

Asa, tedavi için 10 gün boyunca gitmek zorunda kaldığı Muradiye Devlet Hastanesi’ndeki otopark sıkıntısına işaret etmiş.

Bir de Acil Servis otoparkının hastane çalışanları ve hasta yakınları tarafından kalıcı otopark olarak kullanıldığını ileri sürmüş.

Bu bölgedeki otopark sıkıntısını çözmek için yıllardır ne bağlı olduğu ilçe ne de Büyükşehir Belediyesi el atmış değil.

Galiba bu sorun UKOME’yi de ilgilendirmiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X