Atak’tan ‘göz kamaştıran’ ihracat

Türk savunma sanayisinin Pakistan’a 30 adet T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri satışıyla tek seferde gerçekleştirdiği ihracat rekoru, birçok sektörün yıllık dışsatım rakamını geride bıraktı.

Atak’tan ‘göz kamaştıran’ ihracat

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında yürütülen Atak helikopteri görüşmeleri sonunda 1,5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.

Türkiye’yi taarruz helikopteri ihracatı yapan birkaç ülke arasına sokan bu gelişme, ekonomik boyutuyla da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye, geçen yıl yaklaşık 157 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Pakistan’a yapılan tek kalemlik Atak satışı, geçen yılki ülke ihracatının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık geldi. Atak dışsatımı, Türkiye’nin geçen yıl yaptığı 3,3 milyar dolarlık ‘mücevher’ ihracatın ise yaklaşık yarısını buldu.

Atak ihracatı, geçen yılki 1,4 milyar dolarlık ‘meyve sebze mamulleri’, 1,3 milyar dolarlık ‘gemi ve yat’ ile ‘kuru meyve ve mamulleri’, 950 milyon dolarlık ‘tütün’, 323 milyon dolarlık ‘zeytin ve zeytinyağı’ dışsatım rakamlarının üzerinde gerçekleşti.

Pakistan’a yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracat, savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılki yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracatının ise yüzde 87’sine karşılık geldi.

GÜÇLÜ BİR MESAJ 

Pakistan’a Atak ihracatı, savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat stratejilerinin başarısına önemli katkılarda bulunacak. Taarruz helikopteri gibi zorlu bir ürünün ihracat başarısı yakalaması, Türk savunma sanayisi tarafından uluslararası pazarlara yönelik güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Bu satışın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin farklı ülkelerde Atak ihracatına yönelik görüşmelerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Atak satışı, helikopter üzerinde ürün ve çözümleri bulunan bir dizi firmaya yurt dışına açılma olanağı sunacak.

İhracatın lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketini kapsaması Pakistan ile uzun yıllara yayılan bir iş ilişkisi kurulması anlamına geliyor. Pakistan’a yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracat, savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılki yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracatının ise yüzde 87’sine karşılık geldi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X