Atina’da gündem Ege Denizi

Türkiye ile Yunanistan arasında askeri heyetleri arasındaki üçüncü görüşme yaklaşık 8 ay sonra dün Atina’da başladı.

Atina’da gündem Ege Denizi

Cuma gününe kadar sürecek görüşmelerde Ege Denizi’nde bazılar uygulanmayan yaklaşık 30 güven arttırıcı önlem masaya yatırılacak.

İlk turu 2018 yılında mayıs, ikinci turu da geçen yıl haziran ayında yapılan görüşmelerin üçüncü turu, önce Yunanistan’daki genel seçimler, ardından da ilişkilerde yaşanan gerginlikler nedeniyle uzun süredir gerçekleşemiyordu.

Atina’da GAÖ görüşmeleri, özellikle Türkiye-Libya arasında deniz yetki sınırlarına ilişkin mutabakat protokolünün imzalanması üzerine ilişkilerde iyice yükselen tansiyonun düşmesi için ilk adım olarak görülüyor. Cuma günü sona erecek GAÖ görüşmelerinin iyi geçmesi halinde, diplomatik alanda da Atina-Ankara hattında üst düzey temasların yeniden sıklaşacağı tahmin ediliyor. Ege için bazıları 1988 yılından bu yana kararlaştırılan ancak uygulanmayan, bazıları ise yeni olan, yaklaşık 30 güven arttırıcı önlem bulunuyor.

BRÜKSEL’DE KARARLAŞTIRILDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 12 Şubat’taki NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında geldiği NATO Karargahı’nda Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile görüşmüştü. Görüşmede, güven artırıcı önlemler kapsamında iki ülke askeri heyetleri arasında yapılacak üçüncü görüşmenin 17-21 Şubat’ta, Atina’da gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

SON YILLARDA ARTAN GERGİNLİK

Görüşmeler son yıllarda iki ülke arasında yaşanan gerginlik nedeniyle önem taşıyor. Ege’de işgal edilen adalar, sonuç alınamayan Kıbrıs müzakereleri, Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmaları, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığı konuları, sık sık ilişkilerin gerilmesine neden oluyor. Son olarak Türkiye ile Libya arasında Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatın imzalanması, iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X