AVM’ler ‘tatil’ kararına tepkili

Dini bayramlar ve yılbaşında AVM’lerin 1’er gün kapalı kalmasının sektöre 4,5 milyar liralık zararı olacağını dile getiren AYD Başkanı Belgü, bu kararın yeniden değerlendirilmesini istediklerini kaydetti.

AVM’ler ‘tatil’ kararına tepkili

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezlerinin 1 gün kapatılmasının ekonomide 300 milyon liralık vergi kaybına yol açtığını söyledi.

Belgü, Ankara’da başlayan, Antalya ve Konya ile devam eden AVM’lerin dini bayramların birinci günleri ile yeni yılın ilk günü kapalı olması konusunu değerlendirdi.

Söz konusu merkezlerin günümüzde ticari işlevinden çok vatandaşların buluştukları, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra çocuklarının gelişiminde yararlı olan atölye çalışmalarına katıldıkları yaşam alanları olduğuna işaret eden Belgü, şöyle devam etti: ‘’Bugün çocuklu ailelere sorduğumuzda çocukları ile birlikte vakit geçirdikleri en güvenli yer olarak AVM’leri gösteriyorlar.

BU nedenle dini bayramların ilk günü ile 1 Ocak’ta AVM’lerimizin kapalı tutulmasına anlam vermekte zorlanıyoruz. Halkımızın sosyalleşme ve elbette ki bunun yanı sıra vakitten tasarruf sağlamak amacıyla alışveriş yapma haklarının ellerinden alındığını düşünmemek işten değil.

Bununla birlikte bayram günleri mesai yapan AVM çalışanlarının ücretlerine bu durum hakkaniyetli bir şekilde yansıtılmaktadır. İşin bir de bu boyutu var… Bahsi geçen tarihlerde AVM’ler kapatılarak AVM çalışanlarının fazla mesai ücreti almalarına da engel olunuyor.”

SEKTÖRE ZARARI 4,5 MİLYAR TL

Bir günlük AVM kapatılmasının ekonomide açabileceği yaralardan da bahseden Belgü, bu merkezlerin Türkiye’de 1 gün kapatılmasının perakendeciler açısından 1,5 milyar liralık ciro, ekonomide ise yaklaşık 300 milyon liralık vergi kaybına yol açtığını vurguladı.

Belgü, ‘’Bugün geldiğimiz noktada organize perakende sektöründe 880 bin nitelikli istihdam sağlayan AVM’lerimizi Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve yeni yılda birer günlük kapatılmasının sektörümüze zararı 4,5 milyar lira, devletimize zararı ise 900 milyon lira olacak.

Bu azımsanabilecek bir sayı değil. Bu nedenle ülkemizin ekonomik anlamda selametini ve istikrarını gözetmeksizin verilen böyle bir kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X