Avrupa beni ilgilendirmiyor

ABD Başkanı Trump, Avrupa’da kendisine desteğin düşük olmasını umursamadığını belirtti. Trump, ‘Sevilmemem gerekiyor.

Avrupa beni ilgilendirmiyor

Eğer sevilseydim, işimi yapmamış olurdum’ dedi. Amerikan Başkanı ayrıca Avrupa’nın ABD’ye ‘devasa hizmetleri’ için saygı duyması gerktiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, 2019’daki ilk kabine toplantısında, Avrupa’da sevilmediğine dair spekülasyonlara yanıt verdi.  

Bunu umursamadığını belirten Trump, Avrupa’dan ABD’ye daha adil davranmalarını talep etmenin işinin bir parçası olduğunu söyledi.

‘Bunun için seçildim’ diyen Trump, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarına katkılarını artırmaları konusunda sıkıştırılması gerektiğini belirterek, daha önce pek çok kez dile getirdiği NATO’nun yükünün sadece ABD’nin omuzlarında olduğu görüşüne bir kez daha değindi. Trump, ‘Avrupa’da sevilmemem gerekiyor. Eğer sevilseydim, işimi yapmamış olurdum’ diye konuştu.

Avrupa’nın hem savunma hem de ticaret konusunda ABD’ye karşı adil olmadığını savunan Trump, bunun sorumlusunun önceki ABD Başkanları olduğunu iddia etti. Trump, NATO’ya sağladığı katkı oranının yetersiz olduğunu belirttiği Almanya’yı da eleştirdi. Trump, ‘Almanya yüzde 1 ödüyor. Oysa yüzde 4 ödemeleri gerekiyor’ dedi.

TRUMP’A GÜVENMİYORLAR

Ekim 2018’de yayınlanan Pew Araştırma Merkezi araştırması  , Trump’ın güvenilirliğinin Avrupa ülkelerinde çarpıcı şekilde düşük olduğunu ortaya koydu. Almanların sadece yüzde 10’u, Fransızların yüzde 9’u, İspanyolların yüzde 7’si ve İngilizlerin yüzde 28’i Trump’ın izlediği politikayı onaylıyor.

‘BENİ AVRUPALILAR SEÇMEDİ’

Avrupalılar arasında yapılan bu tarz kamuoyu yoklamalarının farkında olduğunu ve umursamadığını belirten Trump, ‘Beni Avrupalılar seçmedi, Amerikalılar seçti, Amerikalı vergi mükellefleri. “Bu kadar açık’ diye konuştu. Trump, buna karşın Avrupalı liderlerle arasının iyi olduğunu ve onları dost olarak gördüğünü söyledi.

Avrupa halkına yönelik daha kayıtsız bir tavır sergileyen Trump, ‘O ülkelere muazzam hizmetlerde bulunuyoruz, en azından bize saygı göstermeliler’ dedi. ABD Başkanı ayrıca, isteseydi Avrupa’da çok sevilen birisi olabileceğini iddia ederek, ‘[Avrupa’da] istediğim her göreve gelebilirim, ama istemiyorum’ diye konuştu.

‘BEN GÖREVDEN ALDIM’

Trump tüm popülist sağcı liderler gibi kendi sağcı seçmenlerinin desteğini almak için hem uluslararası politikayı hem de iç politikayı felce uğrattı. Ülkesinde basın tarafından sürekli ağır eleştirilerin hedefinde olan Trump, geçen ay istifa eden Savunma Bakanı General James N. Mattis’in kendisinin görevden aldığını dile getirdi. Trump, ‘Benim için ne yaptı ki? Afganistan’da nasıl hareket etti? Fazla iyi bir şey yapmadı. Bildiğiniz gibi Başkan Obama onu kovmuştu ve aslında ben de öyle yaptım’ dedi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X