Avrupa Birliği’nin 5. büyük ortağı Türkiye

Türkiye; geçen yıl ABD, Çin, İsviçre ve Rusya’nın ardından AB’nin en büyük ticari partneri olmaya devam etti.

Avrupa Birliği’nin 5. büyük ortağı Türkiye

Birlik, söz konusu dönemde Türkiye’ye 84,8 milyar Euro’luk ihracat yaparken, ithalat 69,7 milyar Euro olarak kaydedildi.

Türkiye, ”Avrupa Birliği’nin (AB) 5’inci büyük ticari ortağı” olma unvanını korudu.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 28 üyeden oluşan AB geçen yılın tamamında 1 trilyon 878 milyar Euro’luk dış satım ve 1 trilyon 853 milyar Euro’luk ithalat yaptı.

Birliğin, söz konusu dönemde Türkiye’ye ihracatı yüzde 8,8 artışla 84,8 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, AB’nin Türkiye’den ithalatı ise yüzde 4,5 yükselişle 69,7 milyar Euro oldu. Böylece Türkiye, AB’nin dış ticaretindeki en önemli beşinci ülke konumunu sürdürdü.

İKİ BÜYÜK PARTNER ABD VE ÇİN

Birlik üyesi ülkelerin 375 milyar Euro’luk ihracat ve 254,2 milyar Euro’luk da ithalat gerçekleştirdiği ABD, AB’nin en büyük ticaret ortağı konumunu 2017 yılın da devam ettirdi.

AB’nin ABD’ye ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,2, ABD’den ithalatı da yüzde 1,5 artış kaydetti. Söz konusu dönemde AB’nin ikinci en büyük ticaret ortağı Çin oldu.

Bu dönemde AB, 198,3 milyar Euro’luk ihracat yaptığı Çin’den 374,3 milyar Euro’luk ithalat gerçekleştirdi. AB ülkelerinin Çin’e dışsatımı söz konusu dönemde yüzde 16,9, Çin’den ithalatı ise yüzde 8,5 yükseldi.

JAPONYA TÜRKİYE’NİN GERİSİNDE

AB’nin geçen yıl 150,8 milyar Euro’luk ihracat ve 110,2 milyar Euro’luk ithalat yaptığı İsviçre, birliğin üçüncü en önemli ticari partneri olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde, AB’nin İsviçre’ye ihracatı yüzde 6,1 artarken, ithalatı yüzde 9,4 azaldı. AB ülkelerinin 86,2 milyar Euroluk ihracat ve 145 milyar Euro’luk ithalat gerçekleştirdiği Rusya ise dördüncü ticaret ortağı oldu.

AB’nin Rusya’ya geçen yılın ocak-aralık dönemindeki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,1, bu ülkeden ithalatı da yüzde 22 yükseldi. Öte yandan AB’nin en büyük ticaret partnerleri sıralamasında Türkiye’yi, Japonya, Norveç, Güney Kore, Hindistan ve Kanada izledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X