Avrupalı uzmanlar Türkiye’ye akıl ve ‘gaz’ verdi

Avrupalı uzmanlar Türkiye’ye akıl ve ‘gaz’ verdi…

Avrupalı uzmanlar Türkiye’ye akıl ve ‘gaz’ verdi

Suriye yaşadığı talihsiz savaş nedeniyle dünyanın gördüğü en büyük kitlesel insan hareketlerinden birine sahne oldu. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlardan üç buçuk milyonu Türkiye’ye sığındı. Bu büyük göçten Bursa da nasibine düşeni aldı. Bugün Bursa’da yaklaşık 150 bin Suriyeli yaşıyor.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinde Bursa’da düzenlenen bir toplantıdan bahsediyor. Detaylarını Aydın’ın yazısında okuyabileceğiniz bu toplantıda Avrupalı uzmanlar Bursa’

Yazının tamamını okuduğunuzda eminiz siz de şöyle düşüneceksiniz; “Avrupalı dostlar keşke Türkiye’ye akıl ve ‘gaz’ vereceklerine bu insani sorun konusunda ellerini biraz daha taşın altına koysalardı.”

Avrupalılar Türkiye’yi takdir bile edemiyorlar

Şu bir gerçek ki, dünyada 3,5 milyon mülteciyi sınırları içinde barındıran, onların iaşesini sağlayan ender ülkelerden biri Türkiye. Üstelik; bunu kimseden destek almadan, kendi gücüyle yapıyor. Suriye krizinin başladığı günden bu yana Avrupa ülkeleri Türkiye’ye mülteciler için vereceği mali destek sözünü yerine getirmiş değil.

Ülkemiz geçmişinde var olan mağdura ve mazluma sahip çıkma özelliğini çok şükür, bugün de sürdürebiliyor.

Malumunuz, Suriye’de bir savaş var.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed yüz binlerce vatandaşını acımasızca katletti, etmeye de devam ediyor.

Suriye’nin Başkenti Şam’ın doğusundaki Guta’dan yürek burkan görüntüler geliyor.

Abluka altındaki halk, bir yandan açlıkla mücadele ederken diğer yandan da rejim güçlerinin bombalı saldırılarıyla yaşam şansları ortadan kalkıyor.

Esed’in saldırılarından kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilere ülke olarak yıllardır sahip çıkıyoruz.

Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’da kayıtlı ya da kayıtsız 150 bin dolayında Suriyeli misafir yaşıyor.

Kimileri bunu takdir ediyor kimilerinin de umurunda değil.

Dün, Türkiye’den sadece Osmangazi Belediyesi’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi Kültürlerarası Şehirler Ağı’nın ön uzman heyeti Bursa’daydı.

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Osmangazi’nin ağ içindeki yeri ele değerlendirildi. Avrupa kentlerindeki mültecilere yaklaşım anlatıldı.

Konuşmaların öğleye kadarki ilk bölümünü dinledik.

Konuşma boyunca, Avrupa ve dünyadaki göçle ilgilenen uzmanların, Türkiye’nin 3,5 milyon Suriyeliyi topraklarında barındırmasını takdir etmelerini bekledik.

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X