Avustralya hayali ‘Solaris’e bağlı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Solaris Güneş Arabaları Ekibi, Avustralya’da düzenlenecek Dünya Güneş Arabası Yarışması’na daha teknolojik bir araçla katılabilmek için ihtiyaç duydukları bütçeyi tamamlamak amacıyla bir çok yarışmada ödül alan 2006 yılı yap

Avustralya hayali ‘Solaris’e bağlı

Ekibin organizasyon koordinatörü DEÜ Makine Mühendisliği öğrencisi Yusuf Canarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aracın 2008’de Yunanistan’da tasarım ödülü aldığını, 2013’te Fas düzenlenen yarışmada ikincilik elde ettiğini hatırlattı.

Aracın maksimum 90 kilometre hıza çıktığını, üzerindeki pil grubuna göre 200 kilometre ilerleyebildiğini aktaran Canarslan, “Aracı satışa çıkartmamız bizim için aynı zamanda pazarlama stratejisiydi. Araçta pil ve paneller dışındaki her şeyi kendimiz üretiyoruz. Bunu firmalara anlatmak için böyle bir ilan verdik. Buradan güzel bir tanıtım elde ettik. Aracı satabilirsek bu yıl Avustralya’da düzenlenecek Dünya Güneş Arabası Yarışması’na gidebilmek için gerekli bütçeyi de tamamlamış olacağız” diye konuştu.

Canarslan, daha teknolojik bir araçla Avustralya’ya gidebilmek için 152 bin 500 liraya ihtiyaç duyduklarını, bu nedenle araç için bu fiyatı talep ettiklerini dile getirerek ancak şimdiye kadar bir alıcı çıkmadığını kaydetti.

İlanla ilgili iletişime geçenlerin daha çok aracın yapımıyla ilgili sorular yönelttiğini, almak isteyenlerin de ilginç tekliflerde bulunduğunu aktaran Canarslan, şunları ifade etti:

“İlanla ilgili arayanlardan, yapmayı düşündükleri güneş aracı için danışmanlık isteyenler oldu. Aracın yapımı için öneri istediler. Takas için arayanlar var. Hafif ticari aracıyla takas etmek isteyen oldu. Evinin elektriğini karşılamak için talep eden oldu. Evinin elektriğini arabanın üzerindeki güneş panellerinden elde edip edemeyeceğini soranlar oldu. Teknik olarak mümkün olmadığını söylediğimizde almaktan vazgeçti.”

‘Satamazsak gitme ihtimali zayıflayacak’

Yusuf Canarslan, ekim ayında gerçekleştirilecek yarışmada 25’den fazla ülkeden 40’ı aşkın ekibin katılacağına dikkati çekerek, aracın satılmaması halinde 2015 hayalini gerçekleştirme ihtimalinin zayıflayacağını söyledi. Yarışmanın “güneş enerjili araçta biz de varız” demek, Türkiye’deki yerli üretim araçların dünyaya tanıtılması açısından önem taşıdığını vurgulayarak, aracı alacak kişinin bu alandaki çalışmaların devam etmesine ciddi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X