Ayçiçeği ekim alanları genişliyor

Yenişehirli çiftçiler yağlık ayçiçeği ekimine başladı. Çiftçilere, bölgelere uygun ayçiçeği tohumları dağıtılması sayesinde ekim alanlarının ve verimin bu yıl da artması bekleniyor.

Ayçiçeği ekim alanları genişliyor

GÜRHAN ADANA

Çok sayıda tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlayan Yenişehir ovasında  yağlık ayçiçeği ekimi başladı,

İlçenin kıraç ve sulak toprak özelliklerine sahip bölgelerine farklı tohumlar verildiğini belirten Yenişehir 307 Sayılı

Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, bu uygulamanın yararlarının görüldüğünü söyledi.   Deneme ekimleriyle her bölgenin koşullarına uygun ayçiçeği tohumlarının belirlendiğini anlatan Çetin, ‘Toprak, su ve iklim koşulları farklı olan bölgelerde yaptığımız deneme ekimlerinin sonunda, hangi bölgeye hangi cins tohumun uygun olduğunu gördük. Bugünlerde ekimlere başlayan ve tohumları kooperatifimizden teslim almaya gelen ortaklarımıza uygun tohumları öneriyoruz’ dedi.

OLUMLU SONUÇLAR ALINDI

 Verimin artmasıyla çiftçinin daha çok kazandığını, buna bağlı olarak ekim alanlarının genişlediğini vurgulayan Hakkı Çetin, ‘150 kilo verim alınan bir kıraç araziden geçen yıl 200 kilo, 250 kilo alınan sulak araziden ise 300 kilo verim elde edildi. Ayrıca, 2016’daki ürünlerin yüzde 39-40 olan yağ oranını, 2017’de yeni tohumların yaygınlaşması sayesinde yüzde 46-48 olarak ölçtük. Bu sezon ise yine yeni tohumlar sayesinde yağ oranının yüzde 50’ye ulaşmasını bekliyoruz’ dedi.

     Deneme ekimlerinden olumlu sonuçlar alınmasının ayçiçeği ekicilerinde heyecan yarattığını ifade eden Çetin, 2016 yılında 16 bin dönüm alana yağlık ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade etti. Çetin, “Verim ve kalitenin arttığının görülmesiyle 2017’deki ayçiçeği ekim alanları 19 bin dönüme ulaştı. Bu yıl ise ayçiçeği ekiminin 23 bin dönüme kadar çıkmasını öngörüyoruz’ diye konuştu.

     Yenişehir’de, Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin ortaklarından aldığı yağlık ayçekirdekleri, Karacabey’deki Trakya Birlik Yağ Entegre Tesisleri’ne teslim ediliyor.   

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X