Aynı acı yaşanmasın… Büyük felaketin 20. yılı

Depremle ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, ‘Bugüne kadar 730 bin bina denetledik. İnşaatı süren 393 bin binanın denetimine ise devam ediyoruz’ dedi.

Aynı acı yaşanmasın… Büyük felaketin 20. yılı

17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara depreminin yıldönümü bugün. 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen ve Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilen depremde, resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi de sakat kaldı. Büyük yıkıma neden olan 17 Ağustos depreminde, 285 bin ev ve 42 bin iş yeri ise hasar gördü. Deprem sonrasında alınan önlemler ile Türkiye’nin yeni bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğu ise tartışmalı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos depreminden sonra 2001’de yeni bir yapı denetim sistemi uygulamasına geçildiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

EYLEM PLANI EYLÜL’DE…

‘Riskli alanlarda yer alan 557 bin bağımsız birime ilave olarak ayrıca 81 ilimizde 609 bin konut ve iş yerini, riskli yapı statüsünde yeniliyoruz. Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 560 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemlerini gerçekleştirdik. 2023’ün güçlü şehirlerini hep birlikte inşa etmek için ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planımızı hazırladık. Eylülün ilk haftası İstanbul’da düzenleyeceğimiz toplantıyla eylem planımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Bugüne kadar 730 bin bina denetledik. Hala inşaatı süren 393 bin binanın denetimine ise devam ediyoruz. Başka bir ifadeyle bugüne kadar yaklaşık 22 milyon vatandaşımız depreme dayanıklı konutlarında güven içinde oturuyor. Devam eden inşaatların da tamamlanmasıyla bu rakam 35 milyona ulaşacak.’

MİLYONLARCASI GÜVENSİZ…

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu ise ülke genelindeki milyonlarca yapı stokunun güvensiz olduğunu kaydederken, ‘Risk haritaları çıkarmalı ve buna dayalı olarak riskleri yenilikçi yaklaşımlar ve uygun yapı standartlarıyla asgariye indirmeye gayret etmeliyiz. Konut politikalarını, doğal afet riskleri kapsamında yeniden oluşturmalıyız’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X