Bahreyn’den Türkiye çıkışı

Geçen yıl Ortadoğu’da tansiyonun yükselmesine neden olan Katar krizi hala aşılamamışken, Doha yönetimine sırt çeviren ülkelerden biri olan Bahreyn’den Türkiye’ye eleştiri geldi.

Bahreyn’den Türkiye çıkışı

Dışişleri Bakanı  Şeyh Halit bin Ahmed, ‘Ankara, Katar’daki Türk üssünün bölgeyi koruma görevi olduğunu söyledi. Fakat bölgeyi korumak için başkasına ihtiyacımız yok’ dedi.

Katar krizi devam ederken, Bahreyn’in Dışişleri Bakanı Şeyh Halit bin Ahmed, Arap basınına konuştu. 
Asharq Al-Awsat’a konuşan dışişleri bakanı, Katar’ın bu krizden zararlı çıkan tek ülke olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan gerilimin ardından Arap ülkelerinin Katar’daki Türk askeri üssünün de ülkeden çıkarılması istenmiş ve Ankara Katar’ın yanında durduğunu açıklamıştı.

Röportaj sırasında bu konu gündeme gelirken Şeyh Halit bin Ahmed, “Krizin çözüleceğine dair en ufak bir umut yok” derken, “Geçen Ramazan’da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan kapalı görüşme sırasında Katar’daki askeri üssün bir tehdit olmadığını söylemişti.

Fakat daha önce Doha ile Ankara arasında yapılan anlaşma bu durumun çeliştiğini ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir basın toplantısında askeri üssün görevinin bölgedeki güvenliği sağlamak olduğunu söylemişti” ifadesini kullandı. Bahreyn Dışişleri Bakanı, “Biz kendimizi korumaktan sorumluyuz bizim bölgede bizi korumak için kimseye ihtiyacımız yok, üstelik bizim Dünya genelinde müttefiklerimiz var” dedi.

TÜRK ASKERİ ÜSSÜNÜN KAPATIN

Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, Haziran 2017’de Katar’ın ‘terörizme destek verdiği’ gerekçesiyle diplomatik ilişkilerini kesti ve ekonomik yaptırımları devereye soktu.

Ardından da Doha yönetimine yönelik ablukanın kaldırılması için 13 maddelik bir talepler listesi hazırladı. Bu maddeler arasında ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması da yer alıyor. Türkiye, krizin başından bu yana Katar’a yönelik ablukanın kaldırılması çağrısı yapıyor.

Krizin oraya çıkmasının hemen ardından, Katar’a Türk askerinin konuşlanmasının önünü açacak kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Ardından da TSK mensuplarının Katar’a intikali başlamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X