Barış kenti Mudanya’ya ‘Barış Müzesi’ geliyor

Mudanya Mütarekesi ile son yüzyılda dünya tarihine mührünü vuran Mudanya, Barış Müzesi’ne ev sahipliği yapacak.

Barış kenti Mudanya’ya ‘Barış Müzesi’ geliyor

Mudanya Belediyesi, tarih boyunca farklı dinlerde ve kültürlerde yaşayan insanlara ev sahipliği yapan “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti Mudanya”ya yeni bir müze kazandırma çalışmalarına başladı.  Restorasyon çalışmaları süren Tirilye’deki tarihi Taş Mektep’in bir bölümü, Barış Müzesi olarak kentin sosyal ve kültürel yaşamına kazandırılacak. 

UZMAN İSİMLER DEVREDE

Bu kapsamda Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türk Dünyası Araştırmaları Uzmanı Prof. Dr. Selma Alyılmaz, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Emekli Arkeoloji Müzesi Müdürü Öcal Özeren ve belediye teknik birimlerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir Müze Danışma Komisyonu oluşturuldu.  

MUDANYA’YA YAKIŞACAK…

Müzelerin, toplumun kültürel belleğini oluşturduğunu belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Barış Müzesi’nin Barış kenti Mudanya’ya çok yakışacağını söyledi. Taş Mektep’in kimliğine özgün bir şekilde yaşayacağını vurgulayan Başkan Türkyılmaz, “Bu kapsamda yapılacak dersliklerde atölyeler oluşturulacak. Buranın bir kısmı müze olurken, Tirilye ve bölgesi, Mudanya’nın geçmişi ve tarihi anlatan bir çalışmanın yanı sıra bir kütüphane de kurulacak. En geniş ve görkemli olan 3. kat da eğitim, öğretim, yaz okulu ve Tirilyelilerin atölye çalışmalarını, kültür faaliyetlerini yapabileceği bir mekan olarak oluşturulacak. Tirilyelilerin anılarını yaşatabileceği mekan, kısa sürede tamamlanacak” dedi.

2019’A YETİŞECEK

Mudanya Belediyesi’nin Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda hem proje hem de uygulama ödüllerinin sahibi Taş Mektep Restorasyonu Projesi’nin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Taş Mektep’in çatı tadilatının tamamlanmasının ardından binanın dış cephe ve iç tadilatı için Anıtlar Kurulu’na gönderilen statik proje onaylandı. Mudanya Belediyesi, Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından çalışmalara hız kazandırdı. 2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanan Taş Mektep’in bir bölümü Barış Müzesi olarak kentin sosyal ve kültürel yaşamına kazandıracak.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X