Başkan Edebali’den karbonmonoksit uyarısı

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, havaların soğuması ve lodos sebebiyle yaşanabilecek karbonmonoksit ile doğalgaz zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. 

Başkan Edebali’den karbonmonoksit uyarısı

Bursa’da her yıl etkili olan ve üzücü olayların yaşanmasına sebebiyet veren, lodosla beraber yaşanabilecek karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali vatandaşları uyardı.

Karbonmonoksit konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Başkan Edebali, “Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin bulunmaması sebebiyle fark edilmeyen karbonmonoksit gazı, özellikle lodosun etkili olduğu şehirlerde ne yazık ki her yıl can kaybına sebep oluyor. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, baca ve doğalgaz zehirlenmelerinin lodosun etkili olduğu bu günlerde Yıldırım’da yaşanmaması için dikkatli olunması gerekmektedir. Alınabilecek basit ve önemli önlemlerle zehirlenmelerin engellenerek, üzücü olayların önüne rahatlıkla geçilebilecek” diye konuştu. 

Isınmada birçok kolaylığı beraberinde getiren doğalgazın, aynı zamanda önemli riskler taşıdığına dikkat çeken Başkan Edebali, “Doğalgaz cihazlarının her yıl bakımları yaptırılmalı, hava girişi ve bacası kontrol edilmelidir. Özellikle temiz hava girmesini sağlayan havalandırma menfezleri kesinlikle ‘soğuk giriyor’ denilerek kapatılmamalıdır. Yapılan bu hayati hata maalesef birçok can kaybına sebep oluyor. Doğalgaz, katı yakıt ve diğer ısıtma ekipmanlarının bulunduğu odalarda karbonmonoksit sensörleri kullanılması çok önemli. Lodoslu havalarda yanmakta olan soba uyku öncesi mutlak surette söndürülmelidir” dedi. 

Şofben ve soba kullanımı konusunda da dikkat edilmesi gereken önlemler olduğunu anımsatan Başkan Edebali, “Bacaların yılda en az 2 defa temizletilmesi halinde karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Temizlenmeyen bacalar, is ve dumanı çekmediği için zehirlenmelere ve yangına davetiye çıkartıyor. Kaliteli kömür kullanımı, sobaların usulüne göre yakılması, boru ve bacaların nizami olması da sessiz katilin yaşamları sonlandırmasına izin vermez. Şofben zehirlenmeleri genellikle yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Şofbenlerin mümkünse banyolarda olmaması tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X