Bataryalar Rus ordusuna ait

ABD Dışişleri Sözcüsü Psaki, Debostova civarında yer alan roket bataryaların ayrılıkçılara değil Rus ordusuna ait olduğundan emin olduklarını söyledi.

Bataryalar Rus ordusuna ait

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Cuma günkü günlük basın toplantısında, Belarus’un başkenti Minsk’te sağlanan ateşkesin başlamasına saatler kala, Rus ordusunun Ukrayna hedeflerini bombalamak üzere Debostava’ya çok sayıda top, roket bataryası ve hava savunma sistemleri sevk etmesinden kaygı duyduklarını söylemişti.

Konuyla ilgili bugün de bazı fotoğraflar yayınlayan Psaki, ABD’nin bu fotoları, Rus ordusunun Debostava civarına çok sayıda top ve roket fırlatıcısı konuşlandırdığı sonucuna götüren, kredibilitesi olan birçok kanıttan biri olarak gördüklerini bildirdi. 

Psaki, “Bunların ayrılıkçılar değil Rus ordusuna ait olduğundan eminiz” ifadesini kullandı.

Obama, Merkel ve Poroşenko ile görüştü

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Obama, Merkel ile görüşmesinde, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde devam eden çatışmalar ile bugün itibarıyla ülkenin doğusunda başlayan ateşkesi ele aldı.

İki liderin özellikle Debaltsevo kasabası ve çevresindeki yoğun çatışmalardan kaygı duydukları ifade edilen açıklamada, Obama ve Merkel’in geçtiğimiz eylül ayında imzalanan Minsk anlaşmasının yanı sıra bu hafta Minsk’te varılan ateşkes uzlaşmasının gereği için tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

Obama, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve birliğini koruyacak şekilde ülkenin doğusundaki çatışmaları sona erdirmeye yönelik tükenmeyen çabalarından dolayı da Merkel’e teşekkür etti.

Obama, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile de görüşmesinde, çatışmalardan dolayı Ukrayna vatandaşlarının artan can kayıplarından ötürü başsağlığı diledi ve özellikle Debaltsevo’da ve etrafında devam eden çatışmalara yönelik derin endişesini dile getirdi.

Görüşmede Obama ve Poroşenko’nun, eylül 2014’te imzalanan Minsk anlaşması ile bu hafta varılan ateşkes anlaşmasının imzalayıcılarının ateşkesi uygulaması gerektiğini vurguladıkları belirtildi.

Gelecek günlerde de temas halinde olmayı sürdürme konusunda mutabık kalan iki liderin Ukrayna’nın bağımsızlık ve birliğine saygı gösterecek kalıcı barışın oluşturulmasını önemine değindikleri kaydedildi.

Obama’nın Poroşenko’yu ayrıca Ukrayna’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile reform paketine yönelik anlaşmaya varmasından dolayı kutladığı ifade edildi.

Belarus’un başkenti Minsk’te Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francçois Hollande’ın arabuluculuğunda 17 saat süren müzakerelerde, Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünden itibaren ayrılıkçılarla ateşkes sağlanması ve tarafların ağır silahlarını cephe hattından 140 kilometre geriye çekmeleri konusunda uzlaşı sağlamıştı.

Kerry Lavrov ile görüştü

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi. 

Görüşmede, Kerry’nin, bugün başlaması öngörülen ateşkesin tam yerine getirilmesinden başlanılmak üzere Minsk anlaşmasının tamamen uygulanmasının önemini vurguladığını belirten yetkili, şunları kaydetti:

“Kerry ayrıca, Debaltsevo civarındaki sert çatışmalar ve Rusya ve ayrılıkçıların ateşkesten önce kabayı alma çabalarına dair kaygılarını da ifade etti. İki bakan, Suriye ve Minsk anlaşması hakkındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Tasarı taslağına yönelik New York’taki müzakereleri de görüştü.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X