Batı Trakya’da vatandaşlıktan atılanlara umut ışığı

Atina’daki Syriza hükümeti, geçmişte vatandaşlıktan çıkarılan kişilere vatandaşlık haklarının iade edilmesi için harekete geçti. Bu adım, Batı Trakya Türklerini yakından ilgilendiriyor.

Batı Trakya’da vatandaşlıktan atılanlara umut ışığı

Yunanistan hükümeti, geçmişte Yunanistan vatandaşlığı ellerinden alınan ve onlarca yıldır adaletsiz bir yaklaşımla karşı karşıya kalan kişilere vatandaşlıklarını iade etmek için harekete geçiyor.

Efimerida ton Sintakton gazetesinin haberine göre, bu yeni adım Batı Trakyalı bir vatandaşa karşı alınan adaletsiz tavrın gölgesinde gündeme geldi. Avustralya’ya göç eden bu kişi, Vatandaşlık Yasası’nın 1998’de kaldırılan ancak bu tarihe kadar birçok kişinin vatandaşlıktan atılmasının önünü açan meşhur 19’uncu madde temelinde vatandaşlıktan yoksun bırakılmıştı. 2004 yılından yurduna dönmesine rağmen vatandaşlığını bir türlü geri alamamış, Vatandaşlık Konseyi ilgili başvuruyu iki kez reddetmişti.

SYRIZA VEKİLİ MUSTAFA GÜNDEME GETİRDİ

İktidardaki Syriza’nın milletvekili Mustafa Mustafa’nın bu durumu ve binlerce ‘vatansız’ vatandaşın dramını gündeme taşıması ile beraber Atina da harekete geçti. Vatandaşlık Özel Sekreteri Lampros Baltsiotis kendi yurtlarında vatandaşlık haklarından mahrum kalan insanlar için harekete geçileceği mesajını verdi. Baltsiotis, Batı Trakya’da yaşanan benzer durumların iki kategoride değerlendirildiğini de ekledi.

İŞLEMLER AĞIR İŞLİYOR

Buna göre, ilk kategoride antidemokratik 19’uncu madde temelinde vatandaşlıktan mahrum bırakılan kişiler bulunuyor. Yunanistan bu kişilere 2007 yılından itibaren vatandaşlıklarını iade etmeye başlamıştı. Ancak iade işlemleri oldukça ağır işliyor. Bu nedenle Batı Trakya’da hâlâ vatandaşlık haklarından yoksun yaşayan insanlar var.
Bu durumla ilgili bir başka sorun ise bu insanların vatandaşlıklarını geri almak için kendiliğinden harekete geçip ilgili mercilere başvurmamaları.

Bu sorunun üstesinden gelinmesi amacı ile Atina, Batı Trakya’daki ilgili birimlere yeni bir direktif göndermeye hazırlanıyor. Bu direktife göre, ilgili merciler vatansız insanların harekete geçmelerini beklemeden sorunun çözülmesi için devreye girecek.

İÇ SAVAŞ MAĞDURLARI İÇİN 

Aynı işlem Yunanistan’daki İç Savaş sonrasında Sovyetler Birliği topraklarına sığınanlar için de geçerli olacak. Zira bu kişiler de Batı Trakyalılar gibi vatandaşlıktan mahrum edilmişti.

ÇOCUKLARINA DA VATANDAŞLIK VERİLECEK

Baltsiotis’e göre, Batı Trakya özelindeki durumun ikinci kategorisinde, vatandaşlık haklarının ellerinden alınmasından önce bugün hak mücadelesi veren insanların çocukları öne çıkıyor. Atina bu insanlara vatandaşlık vermek için de kolları sıvamış durumda.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X