Baykonur Uzay Üssü 2050’ye kadar Rusya’ya kiralandı

Kazakistan Meclisi, Baykonur Uzay Üssü’nün Rusya’ya kira süresinin 2050 yılına kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Dijital Kalkınma ve Uzay Sanayii Bakanı Bagdat Musin, 27 yılda 3 milyar doları aşkın gelir elde edildiğini vurguladı.

Baykonur Uzay Üssü 2050’ye kadar Rusya’ya kiralandı

Kazakistan Parlamentosunun alt kanadı olan Meclisin haftalık genel oturumunda, Dijital Kalkınma ve Uzay Sanayii Bakanı Bagdat Musin, 10 Aralık 1994’te Kazakistan ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan Baykonur Uzay Üssü’nün kira sözleşmesinde bazı değişiklikleri öngören yasa tasarısını sundu.

Musin, milletvekillerine yaptığı açıklamada, Baykonur Uzay Üssü’nün 20 yılı aşkın süredir Rusya tarafından kiralandığını hatırlattı.

27 yılda 3 milyar dolar gelir

Rusya’dan Kazakistan’a her yıl üssün kullanımı için 115 milyon dolar tutarında ödeme yapıldığını kaydeden Musin, kiradan 27 yılda 3 milyar doları aşkın gelir elde edildiğini vurguladı.

Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin de yeni yasa tasarısında uzay roketlerinin düşmesi durumunda ödenecek maddi hasar tazminatına dair maddelerin Rus tarafıyla netleştirilmesi talimatını verdi.

2025’e kadar kiraya verilmişti

Baykonur Uzay Üssü’nden “Soyuz-2” roketlerinin fırlatılmasının yanı sıra üssün Rusya’ya kira süresinin 2050 yılına kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısı Meclis milletvekillerince onaylanarak Senatoya gönderildi.

1994’te yapılan sözleşmede Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü’nü Rusya’ya 2025 yılına kadar kiraya vermişti.

AA

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X