Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Belediye meclislerinde ‘çifte barajlı seçim’ ittifakla aşıldı

Yerel seçimlerde… İlgili olanların dışında, kamuoyunun pek bilmediği bir sistem uygulanıyor: Çifte baraj.

Barajlardan biri…

Belediye meclislerine üye sokabilmek için yüzde 10 oy alma zorunluluğu.

İkincisi de…

Seçim çevresinde kullanılan geçerli oyların onda birinin tüm parti ve bağımsızların oy sayısından ayrı ayrı çıkarılması.

Bu da…

18 Ocak 1984’te kabul edilen 2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu gereği uygulanıyor.

Gerçi…

Yasayı hazırlayan rahmetli Turgut Özal böyle bir sistemle yönetimde istikrar amacıyla belediye meclislerinde birinci partinin egemenliğini hedeflemiş, ama sonraki iktidarlar da değiştirmemiş.

1.-yazi-icin-sosyolog-mutlu-cinar-001.jpgSistemi, bu tür konulara kafa yoran Sosyolog Mutlu Çınar’la konuştuk.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Bursa ile birlikte 9 ilin de koordinatörü AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı’nın danışmanı olan Çınar sistemi anlatırken önce tanımını yaptı:

“Belediye meclisinde yüzde 10 barajı getiren D’Hondt usülü nispi temsil sistemine ilave olarak bir de ‘eksiltmeli baraj’ uygulanıyor.”

Uygulama şu:

“Yüzde 10 barajını aşan partilerin oylarından, o seçim çevresinde kullanılan oyun yüzde 10’u ayrı ayrı düşülüyor. Yüzde 10’un üstünde oyu kalmayan partiler ve bağımsız adaylar belediye meclisi üyeliği dağılımında dikkate alınmıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Bu sistem küçük partiler ve bağımsız adaylar aleyhine ‘eksik temsil’ getirirken, birinci parti lehine de ‘aşkım temsil’ sonucuna yol açıyor.”

Sonra da…

“35 yıl önce çıkarılan yasanın getirdiği sistem bugün Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı gerekçesi oldu, partiler çifte barajı ittifaklarla aştı” deyip şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bütünşehir öncesi siyasi partiler İl Genel Meclisi oylarıyla güçlerini ölçerdi. İttifak partileri belediye meclisi oyları üzerinden oylarını ölçmeyi hedeflemelerine karşın, seçime ayrı ayrı girselerdi oylarında toplam yüzde 20 eksiltme olacaktı. O nedenle belediye meclislerinde ittifak yaptılar.”

 

Belediye meclislerinde sayı değişti

 

Bursa’nın 17 ilçesinde toplam 415 olan belediye meclisi üyesi sayısı 31 Mart seçiminde 423’e yükseliyor.

Buna göre…

Nüfusu 20 binin altında kalan Orhaneli’nde belediye meclisi üye sayısı 15’ten 11’e, verdiği Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ise 3’ten 2’ye indi.

100 bini aşan Mustafakemalpaşa için belediye meclisi üye sayısı 25’ten 31’e, Büyükşehir’e verdiği üye sayısı da 5’ten 6’ya çıktı.

İnegöl de 250 bini aştığı için belediye meclisi üye sayısı 31’den 37’ye, Büyükşehir’e verdiği üye sayısı da 6’dan 7’ye yükseldi.

 

CHP, MHP ve İYİ Parti rahatladı

 

Sosyolog Mutlu Çınar,  24 Haziran seçimine göre oluşan tabloyu yorumladı:

Bir…

“MHP’nin 8 ilçede hesaplama için oyu kalırken, İnegöl, Yıldırım, Yenişehir, Kestel, Gemlik’te 1’er, Gürsu’da 3 meclisi üyesi çıkarabilecekti.”

İki…

“İYİ Parti Gürsu ve İnegöl’de hesaplama dışı kalırken, Gemlik, İznik, Yenişehir, Karacabey, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli ve Orhangazi’de belediye meclisi üyesi çıkaracaktı.”

Üç…

“CHP tüm ilçelerde yüzde 10’un üstünde oy almasına karşın, Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ve Gürsu’da meclise giremeyecekti.”

 

Kılıçdaroğlu Bursa programını 3’e çıkardı, perşembe günü geliyor

 

Gerçi… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2 yıldır Bursa’yı kazanma hedefini sürekli tekrarlıyor, ama 31 Mart en umutlu olduğu seçim oldu.

Nitekim…

Geçtiğimiz hafta bu sütunlarda Kılıçdaroğlu’nun taslak programında Bursa için 2 ayrı program yer aldığını, 25 Şubat’ta salon ve 17 Mart’ta miting planlandığını duyurduk.

Açıklanan programdaysa Kılıçdaroğlu’nun Bursa programı sayısını 2’den 3’e çıkardığını gördük.

Hatta…

Tarihlerin de kesinleştiği CHP Genel Merkezi kaynaklı haberde yer alıyor.

Buna göre…

CHP lideri ilk olarak 28 Şubat Perşembe günü gelecek ve salon toplantısında iş dünyası, sivil toplum örgütleri, muhtarlarla buluşacak. 18 Mart’ta ilçe ziyaretleri planlanırken, 28 Mart’ta da meydan mitingi için Bursa’da olacak.

Ancak…

Programda salon toplantısı ve ilçe ziyaretlerinin yer değiştirme olasılığı var.

 

Araştırma kitabını Bahçeli’ye verdi

 

5.-yazi-icin-devlet-bahceli-ve-sinan-ates.jpgMHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın danışmanı olarak görev yaparken Ülkü Ocakları Genel Başkanı atanan Sinan Ateş bu kentte yetişti ve kendini Bursa çocuğu görüyor. Ayrıca koyu bir Bursaspor taraftarı olmakla da övünüyor.

Aynı zamanda…

Yayınlanmış şiir ve araştırma kitapları olan Sinan Ateş son araştırması Türk Milliyetçiliğinin Siyasallaşması adlı kitabını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye takdim etti.

 

Büyük Kızılay ailesinin içinde yer almak çok farklı bir duygu

 

6.-yazi-icin-kizilay-genel-baskani-dr.jpgTemmuz ayının son günleriydi… Davut Gürkan kahve içmeye uğradığında, yenilenme kararı alınan 110 yıllık Kızılay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu için davet yaptı. Kendisine destek amacıyla kabul ettik, atama yönetimde yer aldık.

Cumartesi günü Merinos’ta yapılan kongre gerçekten de dalları dünyayı saran merhamet çınarı Kızılay’a yakışan güzellikteydi. Salonu görünce büyük Kızılay ailesi içinde yer almanın farkını yaşadık.

Eksik olmasın…

Gürkan yeni dönemi için de listesinde bize yer vermiş. Mürsel Durmaz, Osman Nuri Koçdemir, Özcan Susmaz, Doç. Dr. Murat Tutanç, Nesrin Demirkan, Kevser Öztürk, Numan Çakır, Cemile Haki, Mustafa Cengiz Güven’le birlikte çalışmalarına destek olacağız.

Bu arada…

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın mütevazılığı ve hafızasına da hayran kaldık. Ağustos ayında Bursa’ya gelişinde tanıştığımız Kınık’la ayaküstü de olsa neşeli bir sohbet fırsatımız oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X