Benzine zam geliyor

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, benzine 13 kuruşluk zam bekleniyor. Zammın, geçen hafta LPG’de olduğu gibi “eşel mobil” uygulaması gereği devletin ÖTV gelirlerinden karşılanması ve pompaya yansıtılmaması da olasılıklar arasında…

Benzine zam geliyor

Türkiye’de, akaryakıt fiyatları hesaplanırken, üç temel veriye bakılıyor. Brent petrol ve Akdeniz piyasasında ürün fiyatlarındaki değişim (motorin ve benzin),dolar kuru…

Akdeniz piyasasında benzinin ton fiyatı, son haftada 586 dolardan 613 dolara çıktı. Bu artış, benzinde hafta içinde 13-15 kuruş aralığında zam baskısı oluşturdu.

Benzin ve motorin zamları, ocak ayının ikinci yarısından itibaren pazartesiyi salıya bağlayan gece yapılıyor. Söz konusu zammın da bugün yapılması beklenirken, geçen hafta önemli bir gelişme daha yaşandı. LPG’de oluşan zam ihtiyacı, ÖTV’den karşılandı. Diğer bir deyişle “eşel mobil” sistemi devreye konuldu. 5 kuruş düzeyindeki zam fiyata yansıtılmadı.

EŞEL MOBİL DEVREYE GİRER Mİ?

Benzinde, “eşel mobil” sisteminin devreye girmesi halinde devlet, ÖTV gelirlerinden 11 kuruş feragat edecek. Bu durumda, pompa fiyatları sabit kalacak. Eğer, zam yapmaya karar verirse 2 kuruşluk KDV ile birlikte benzinin pompa satış fiyatı, 13 kuruş artacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X