Beyzanur’la leyleklerin müthiş dostluğu

Karacabey’in leylek köyünde Adem Amca ile Yaren Leylek hikayesinden sonra 12 yaşındaki Beyzanur’un evlerin terasına çağırdığı 6 leyleği ile olan dostluğu adından söz ettiriyor. Elleriyle beslediği leylekler, adeta terasta Beyzanur’un yolunu gözlüyor.

Beyzanur’la leyleklerin müthiş dostluğu

Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan Karacabey’e bağlı  Eskikaraağaç Leylek Köyü, Uluabat Gölünün kıyısında, içinde barındırdığı doğal güzelliklerin yanı sıra köy sakinlerinin doğa ile olan diyaloğu uzun yıllar konuşulacak. Yaren Leylek ile balığa çıkan Adem Amca’nın hikayesi Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da çok konuşulmasının ardından Eskikaraağaç Leylek Köyü şimdi yeni bir dostluk öyküsü ile adından söz ettiriyor. Bu kez Beyzanur Çakıl, evinin terasına çağırdığı 6 leyleği elleriyle besliyor. Balık keyfi yapan sevimli leylekler ise göç öncesi misafirliklerinin son günlerini yaşıyorlar.   

ELLERİYLE BESLİYOR

Eskikaraağaç Köyü’nde yaşayan 12 yaşındaki Beyzanur Çakıl, evlerinin bitişiğindeki yuvada bulunan leylekleri her akşamüstü eliyle besliyor. Babasının eve getirdiği balıklardan ayırdıkları ile leyleklerin karnını doyuran Beyzanur, terasa her çıkışında leylekler etrafında bitiyor. Beyzanur’un kendilerine seslenmesi ile elindeki balığı gören leylekler terasın duvarlarına konarak Beyza’nın elinden balık yiyor. Leylek dostu bir köyde yaşadığı için çok şanslı olduğunu belirten Beyzanur “Yanımda biri olduğunda kolay kolay inmiyorlar terasa. Beni tanıyorlar ve sadece bana geliyorlar. Bir yabani hayvanın dostluğunu kazanmak çok güzel bir şey” dedi.

3839068-aw781468_06__55202.jpg

“ONLARI ÇOK SEVİYORUM”

Balıkçılıkla uğraşan bir ailenin kızı olan Beyzanur, babasından getirdiği balıklardan her seferinde leyleklerine ayırıp onları özellikle besliyor. Yavru döneminde leylek ailesine yardımcı olmak için bunu yaptığını vurgulayan Beyza, “Artık Uluabat Gölü’nde de eskisi gibi balık olmadığını söylüyor babamlar. Bende leyleklerin bu durumdan etkilenmemesi için onlara destek oluyorum. Leyleklerimi çok seviyorum” dedi. 

“BU KÖY MİLYONLARI KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR”

İnsan doğa ilişkisini fotoğraflarla kamuoyuyla paylaşan Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş de, “Gün geçmiyor ki bu köy insan ve doğa ilişkisi ile milyonları kendine hayran bırakmasın. Daha önce Adem Amca ve Yaren Leylek hikayesi bu köyden çıkmış ve fotoğrafları ülke sınırlarını aşarak uluslararası bir boyut kazanmıştı. Belki de Adem Amca’dan etkilendi, belki de belediye tarafından sahiplendirilen yuva sonrası aidiyet duygusu ile bu işe kalkıştı Beyzanur. En nihayetinde göldeki balık azalmasından leyleklerin etkilenmemesi için evlerine gelen balıklardan leyleklerin payını ayırıyor hep. Beyza çatıya çıktı mı leylekler yan evlerin çatılarına konarak Beyza’yı takip ediyorlar. Bu anı fotoğraflamak çok sıradışı bir andı” dedi. 

BELEDİYE LEYLEKLERE SAHİP ÇIKIYOR

Karacabey Belediyesi geçen yıl köyde başlattığı örnek uygulama ile tüm leylek yuvalarını köyün küçük çocuklarına sahiplendirerek çocuk doğa ilişkisini ve aitlik duygusunu küçük yaşta aşılamayı hedeflemişti. Bu kapsamda Belediye ekipleri her yuvanın altına dikkat edilmesi gerekenleri yazarken yuvaya sahip çıkan çocukların isimlerini bu plakalara yazmıştı. Belediye Başkanı Ali Özkan da, uygulama sonrası köye gelerek yuvalara sahip çıkan çocukları tebrik etmiş ve çeşitli hediyelerle köyün tüm çocuklarını ödüllendirmişti. Bu gelişmeler karşısında bir çocuğun yuvayla olan ilişkisinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Çocuklarımız için, çevre bilinci için attığımız tohumların yeşerdiğini görmek ne güzel” açıklamasında bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X