Bir Bursa tanığı: Sümbüllü Bahçe Konağı

Sümbüllü Bahçe Konağı, Bursa’nın en gözde yerlerinden biri olan Tophane sırtlarında bulunan; şehrin sesine, çarşısının bayram yoğunluğundaki mutluluğuna hatta doğal afetlerine kadar her türlü üzüntüsüne tanıklık etmiş tarihi bir konak.

Bir Bursa tanığı: Sümbüllü Bahçe Konağı

Bursa’yı Bursa yapan mimari değerlerin başında gelir Bursa konakları…

Sayıları oldukça az olan, bir kısmı hala konak, bir kısmı da ticari mekan halini almış Bursa konakları.

Bursa konakları deyince tarihin tozlu raflarında yerini almış bir değerden, bir yaşam biçiminden, kente kimlik kazandıran bir yapı mimarisinden söz ediyoruz gibi geliyor ama yüzlerce yıl öncesinden değil, 60-70 yıl öncesinden söz ediyoruz aslında.

sumbullu-bahce-konagi.png

Altıparmak Caddesi’nin sağlı sollu konaklarla süslü olduğu, Tahtakale civarı, Maksem Caddesi ve kale içindeki bahçeli ve iki katlı konakların olduğu dönemler, bugün yaşı biraz ilerlemiş her Bursalının hatırlayabileceği dönemlerdir.

Çarşının en mutlu günlerinden, deprem ve yangın gibi en kötü günlerine kadar her anına şahitlik etti

sumbullu-bahce-konagi-2.jpg

Bugün ise bu konakları görmek, biraz zaman, biraz ilgi gerektiriyor. Zira ya apartmanların arasında kayboldular ya da tümden kayboldular. Bir de yok olanlar ve viraneye de dönüşse zamana direnmeye çalışanlar var. Bunlardan biri de, tarihi kent merkezini yüzyıllarca kuş bakışı izleyen, çarşının en mutlu günlerinden, deprem, yangın gibi en kötü günlerine kadar her anına şahitlik eden Sümbüllü Bahçe Konağı idi. Ta ki, 2007 yılına kadar…

Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Teoman Özalp’in eşi Ülkü Özalp’a ait tarihi yapının kente yeniden kazandırılması talebi, dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’den geldi.

sumbullu-bahce-konagi-8.jpg

Ülkü Hanım, kendilerine babasından kalan ve mirasçıları olan diğer kardeşleri ile bir türlü yapının restorasyonu konusunda birleşememelerini de dikkate alarak, Başkan Altepe’nin, yapının belediyeye devri talebine sıcak baktı.

Daha sonraki günlerde yapının bedeli tespit edildi ve üzerinde anlaşılan meblağ üzerinden kamulaştırma gerçekleştirilerek tarihi yapı Osmangazi Belediyesi’nin sahip olduğu bir yapı haline getirildi.
sumbullu-bahce-konagi-4.jpg

Tarihi yapı zaman içinde birtakım özelliklerini kaybetse de, bir müddet sonra yapının kaderi değişti ve bugün Bursa bu eşsiz konağa tekrar kavuştu.

Sümbüllü Bahçe Konağı, restoran ve kafe bölümleriyle eşsiz Bursa manzarası eşliğinde konuklarına doyumsuz sohbetler sunmaya devam ediyor.

sumbullu-bahce-konagi-9.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X