Engin Özpınar
Engin Özpınar

Bir yandan S-300 baskısı, diğer yandan Golan kaygısı

İsrail’in korktuğu başına geldi: Suriye’ye S-300 füze savunma sistemi vermemesi için  Rusya’ya yalvarmıştı. Putin de bunun üzerine sevkiyatı durdurmuş ve Suriyeli askerlerin eğitimini yarıda bıraktırmıştı.

Ama şimdi Putin, sevkiyatı durdurulan S-300 hava savunma sistemlerinin iki hafta içinde Suriye’ye gönderilmesine ve konuşlandırılmasına karar verdi.

Nedeni, Suriye’de Rus uçağına saldırıyı İsrail’in planladığının ortaya çıkmasıydı. Görüntülü ve sesli tüm bulgular İsrail Hava Kuvvetleri’nin Rusları yanılttığını gösteriyordu.

*

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İl-20 uçağıyla ilgili “radar ve hava bilgi görüntüleme sisteminde” yeni bilgilere ulaşıldığını  belirterek şunları söyledi:

“Kazaları önlemeye yönelik iletişim kanallarımız aracılığıyla İsrail hava kuvvetleri vurmak istedikleri hedeflerin Suriye’nin kuzeyinde bulunduğu bilgisini verdi. Ancak İsrail uçaklarının saldırı gerçekleştirdiği yer ülkenin kuzeyinde değil batısındaki Lazkiye’deydi. Bu yüzden de İl-20 uçağı daha güvenli bir bölgeye götürülemedi.

Sonuçta İsrailli pilotlar Rus uçağını kalkan olarak kullandılar ve onu Suriye savunmasının ateş hattına yönlendirmiş oldular.”

İsrail bu operasyona hazırlanırken ABD’nin onayını almamış mıydı? Yoksa İsrail, ABD’nin uyarısına karşın kendi bildiğini mi okumuştu?

Bunlar şu anda yanıtsız kalan sorular. Ama İsrail’in eyleminde ABD’nin nerede durduğunu öğrenmeden kimsenin içi rahat etmeyecek.

*

Hiç kuşku yok ki, Suriye’de durum değişti.

Modern S-300 hava savunma sistemi sayesinde Suriye hava sahası İsrail uçaklarına kapatılmış olacak. Bu da Netanyahu hükümetini Rusya’yla yaptığı anlaşmalara uymak durumunda bırakacak.

Tabii S-300’den sadece İsrail değil, Suriye’ye saldıran ABD, Fransa ve İngiltere de etkilenecek.

S-300 savunma sisteminin 250 kilometreyi de geçen bir uzaklıktaki hava saldırılarını önleme ve eşzamanlı olarak birkaç hava hedefini imha etme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

*

İsrail korkmakta haklı çünkü bundan böyle Suriye’ye füze saldırısı düzenleyeceği zaman S-300’ler tarafından karşılık verileceğini hesaba katmak zorunda kalacak. Dolayısıyla kolay kolay saldıramayacak.

Bu durumdan, kuşkusuz İsrail’in müttefikleri ABD, İngiltere ve Fransa da payını alacak.

*

Golan Tepeleri’ndeki son duruma da değinmeden geçmeyelim…

Söz konusu bölge Suriye’nin İsrail’e bakan tarafındaki bereketli topraklar. İsrail bu toprakları Araplarla yaptığı büyük savaşta işgal etmişti. Bir daha da geri vermedi. Bu konuda BM’de alınan kararları da hiçe saydı.

Şimdi Rusya, İsrail’i Golan Tepeleri’nden de püskürtüyor. Moskova, BM Barış Gücü’nün güvenliğinin sağlanması amacıyla Golan’da gözlem noktaları kurmaya başladı.

Rus askeri polisinin görev yaptığı noktaların sayısı şimdilik 6’ya ulaştı. Bu sayının artacağı belirtildi.

Moskova yanı sıra -Tahran’la yapılan görüşmeler sonucunda- Golan Tepeleri’ndeki İran yanlısı silahlı gücü bölgenin dışına çıkardı.

Bunu İsrail istiyordu ve Rusya yardım etti.

Buna karşılık Ruslar da Tel Aviv’in Golan Tepeleri hayalini söndürdü. Çünkü orası Suriye’nin toprağıydı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X