Biri bu gemiyi durdursun!

Dikili’de hacizli gemi fırtınanın etkisiyle çapasından kurtulup 25 deniz mili sürüklenerek balıkçı barınağına girdi. Gemi tekne ve kayıkları batırarak karaya oturdu. Aynı gemi daha önce de Aliağa’dan kurtulup Çandırlı’da karaya oturmuştu.

Biri bu gemiyi durdursun!

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı sahilinde demirli ‘Gofer B’ isimli Panama bayraklı kuru yük gemisi şiddetli fırtınanın etkisiyle çapasından kurtulup yaklaşık 25 deniz mili boyunca sahipsiz bir şekilde sürüklenerek Karaburun’un Mordoğan mahallesindeki balıkçı barınağının içine girip karaya oturdu. Hacizli olduğu için sefer izni olmayan ve bağlayan aynı gemi 1 Şubat’ta da yine fırtınanın etkisiyle Aliağa’dan kurtulup Çandarlı’da karaya oturmuştu. 

Hacizli olduğu için 2012 yılı Haziran ayından bu yana Aliağa’da, Nemrut Körfezi’nde demirli bulunan Panama bayraklı kuru yük gemisi ‘Gofer B’ 10 Kasım 2012 tarihindeki fırtınada çapasından kurtulup, bölgeye yakın olan Ramadan Burnu’nda karaya oturmuştu. 

Gemi buradan Nemrut Körfezi’ne çekilip demirlendi. Ancak bu ayın birinde aynı gemi şiddetli lodosun etkisiyle bağlı bulunduğu yerden kopup Dikili’nin Çandarlı Mahallesi, Piri Reis Burnu’nda karaya oturdu. Üzerinde yük ve mürettebat bulunmayan 2 bin 965 grostonluk gemi bulunduğu yerden çekilip Çandarlı limanına demirlendi. 

Hacizli geminin talihsizliği bu kadarla da kalmadı. Gofer B bu kez de dün gece şiddetli poyrazın çelik halatlarından kurtuldu. Vatandaşlar durumu farkedince saat 21.00 gibi Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı aradı. 

Sahil Güvenlik Karaburun yönünde sürüklenen ve İzmir Dış Körfezi bir uçtan diğer ucuna dağru kontrolsüz şekilde sürüklenen geminin bir kazaya neden olmaması için önlem aldı, bölgedeki gemileri uyardı. Gofer B şiddetli karayel ve poyrazın etkisiyle saat 23.00 gibi Karaburun’un Mordoğan beldesinin kuzeyinde karaya oturdu. 

 

Gemi fırtınanın yön değiştirmesi nedeniyle bulunduğu yerden kurtulup bu kez saat 01.00 sıralarında Mordoğan kent merkezinin tam ortasındaki balıkçı barınağı önlerine geldi. Dev gemi hiçbir müdahale olmadan mucizevi bir şekilde balıkçı barınağının ağzından içeriye girdi. Bir tarafı plaj olan balıkçı barınağı içinde kontrolsüz şekilde sürüklenen gemi bu sırada kıyıda bağlı olan birkaç tekne ve kayığı da batırdı. 

 

Gemi daha sonra bir süredir boş olan otel binasının önündeki kumluk alanda karaya oturdu. Sabah gün ışımasıyla dev gemiyi evlerinin önünde görenler büyük şaşkınlık yaşadı. Geminin kıyıdaki ev ve binalara çaprmadan, korunaklı olan barınağa girmesinin büyük şans olduğu belirtildi. 

 

Karaburun Kaymakamı Engin Yalçın geminin emniyetli şekilde bulunduğu yerden römorkorlar tarafından çıkarılıp güvenli bir noktada demirleyeceğini belirtti. Bu arada daha önceki karaya oturma olayı nedeniyle geminin karinasında da hasar bulunduğu da belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X