BM, Suriye için devrede

Birleşmiş Milletler, Suriye’nin geleceği için kritik önem arz eden Anayasa Komitesi’nin en kısa sürede Cenevre’de toplanmasını istedi.

BM, Suriye için devrede

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye’nin geleceği için kritik önem arz eden Anayasa Komitesi’nin en kısa sürede Cenevre’de toplanacağını umduğunu belirtti.

BM Cenevre Ofisi’nde gazetecilere konuşan Pedersen, hedefinin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı kapsamında Anayasa Komitesi’nin bir an evvel kurulması ve BM gözetiminde seçimlerin yapılması olduğunu vurguladı.

Pedersen, 7 Ocak’ta göreve başlamasının ardından pek çok ülkeye ziyarette bulunduğunu anımsatarak, bu ziyaretlerde Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladığını söyledi. Anayasa Komitesinin kurulmasının Suriye’deki siyasi sürece açılan bir kapı olduğunun altını çizen Pedersen, komitenin kurulmasının Suriye iç savaşına çözüm bulunmasına yardımcı olacağını kaydetti. Pedersen, ‘‘Anayasa Komitesinin Cenevre’de mümkün olan en kısa zamanda toplanmasını umut ediyorum” ifadesini kullandı.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, önceki gün Soçi’de düzenlenen Suriye konulu zirvede, anayasayı yazacak komitenin bir an evvel faaliyetlerine başlamasını istemişti. Erdoğan, konuya ilişkin, Birleşmiş Milletler ile koordinasyon halinde muteber ve dengeli bir Anayasa Komitesi’nin en kısa sürede faaliyete geçmesini arzu ettiklerini belirtmişti. İlgili toplantılara katılan kaynaklar, Komiteyi oluşturacak son 50 kişilik listenin Beşşar Esad rejiminin engeline takıldığını ifade ediyor. Rejim, bağımsız, dengeli ve muteber isimlerden oluşması gereken listeye, üst düzey memurlarının girmesinde ısrar ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X