Böbrek aldı, karaciğer verdi!

Bursa’da, 12 yıl organ bekledikten sonra nakille hayata bağlanan kadın, beyin ölümü gerçekleşince organlarını bağışladı.

Böbrek aldı, karaciğer verdi!

64 yaşındaki kadının karaciğeri başarılı bir operasyonla alınarak Antalya’ya gönderildi. 47 yıllık hayat arkadaşının ölüm haberini doktorlardan alan Ahmet Cınga, “Karım organ bağışlanmasa geçen yıl ölecekti. Organ bağışı ile kurtuldu. Ben de onun organlarını bağışlıyorum. Aynı mutluluğu diğer aileler de yaşasın” dedi. 

Merkez Osmangazi ilçesi Başaran Mahallesi’nde oturan ve her iki böbreği iflas ettiği için 12 yıllardır organ bekleyen Ayşe Cınga’ya sevindirici haber geçen yıl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden geldi. Kadavradan alınan böbreklerden birinin kendisine nakledilmesi ile hayata tutunan Cınga’nın mutluluğu sadece dört ay sürdü. Yaklaşık 8 ay önce yüksek tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirip felç olan Ayşe Cınga, geçtiğimiz hafta artan rahatsızlıkları sebebiyle Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavisi devam ederken 2 gün önce beyin ölümü gerçekleşen Cınga’nın eşine bu haberi doktorlar verdi. Eşinin nakille hayat bulduğunu ifade eden yaşlı adam, hayat arkadaşının organlarının bağışlanmasına karar verdi.

“EŞİM ORGAN BAĞIŞIYLA HAYAT BULMUŞTU”

Üzüntüsü gözlerinden okunan Ahmet Cınga, “Ayşe, organ nakli olmazsa geçen yıl ölecekti. Doktorları bana öyle söylemişti. Bağışlanan böbrek sayesinde karım bir yıl daha yaşadı. Biz böbrek nakliyle çok mutlu olduk. Ben de onun organları ile başka insanların yaşamasını, mutlu olmasını istiyorum” dedi.

“ANNEM NAKİL OLUNCA ‘BUGÜN BENİM GERÇEK DOĞUM GÜNÜM’ DEMİŞTİ”

Ayşe Cınga’nın kızı Necla Bayram ise “Annemin nakil yapıldığı andaki sevincini dün gibi hatırlıyorum. Nakil sonrası, ‘Benim asıl doğum günüm bu gün’ demesini, hiç unutmuyorum. Biz de annemin karaciğerini bağışlayarak, nakil yapılacak ailenin de bu mutluluğu yaşamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan incelemede 2 çocuk annesi Ayşe Cınga’nın sadece karaciğerinin kullanılabilir olduğu belirlendi. Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tümay tarafından yapılan ameliyat ile alınan karaciğer, ambulans ile Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi gören bir hastaya nakledilmek üzere Antalya’ya gönderildi.

Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, “Normal şartlarda organ Bursa’da kalacaktı. Ancak Ulusal Organ Nakil Koordinasyon Merkezi’nden gelen acil çağrı ile aldığımız karaciğeri 112 Acil Ambulansı ile Antalya’da tedavi gören bir hastaya nakledilmek üzere gönderdik” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tümay ise, nakil yapan aileye hassasiyetinden dolayı teşekkür ederek, “Organ bağışının son 2-3 aydır arttığını görüyoruz. İnşallah bu devam eder” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X