Boko Haram lideri: ‘Ölmedim, hayattayım’

Nijerya’daki Boko Haram silahlı örgütünün lideri Ebu Bekir Şekau’ya ait yeni bir ses kaydı ortaya çıktı.

Boko Haram lideri: ‘Ölmedim, hayattayım’

Şekau, 25 dakikalık ses kaydında, geçen yıl nisan ayında kaçırılan çok sayıda kız öğrencinin serbest bırakılması için Nijerya hükümeti ile görüştükleri iddialarını yalanladı.

Öldüğü ya da görevden alındığı iddialarına karşılık hala hayatta olduğunu belirten Şekau, “Nijerya hükümeti yalancı. Beni öldürdüklerini söylüyorlar” diye yalanladı.

“​GÖREVİMİN BAŞINDAYIM”

Şekau, İslam Devletini kurma yolunda görevinin başında olduğunu bildirdi. Ebubekir Şekau, “Allah için savaşma yolunda” kararlı olma çağrısında bulundu.

Şekau, Nijerya hükümetine hitaben de yabancı güçlerle ilişkilerin bir yarar sağlamayacağını belirtti.

Ebubekir Şekau’nun mesajı, Nijerya Ordu Sözcüsü Sani Usman’ın geçen hafta yaptığı açıklamanın ardından ortaya çıktı.

Usman, açıklamasında, örgütün Banki-Kumşe-Bama ekseninde bulunan dört kampının kullanılamaz hale getirildiğini ve bu kentleri birbirine bağlayan önemli bir köprünün de militanların elinden alındığını söylemişti.

Operasyonlarda Boko Haram’ın esir tuttuğu onlarca çocuk ve kadının da kurtarıldığını belirten Usman, bölgeyi militanlardan temizlemeyi amaçlayan operasyonların havadan ve karadan devam edeceğini vurgulamıştı.

BOKO HARAM, 276 KIZ ÖĞRENCİYİ KAÇIRMIŞTI

Geçen yıl 14 Nisan’da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Chibok kentinde bir okula baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı. Şekau, olayın sorumluluğunu üstlenmiş ve kız öğrencilerin tutuklu Boko Haram militanlarının serbest bırakılması karşılığında salıverileceğini söylemişti. Kızlardan 57’si militanların elinden kaçmayı başarmıştı.

Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkesi Nijerya’da 2000’li yılların başından beri faaliyette bulunuyor. Örgütün, lideri Muhammed Yusuf’un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009’da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenledikleri şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi yaşamını yitirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X