Brexit’te ‘B Planı’

İngiltere’de Başbakan Theresa May ‘Brexit B Planı’nı pazartesi günü parlamentoya sunacak.  Hükümetin yeni planı içen 29 Ocak’ta parlamentoda yeni bir olyama yapılacak

Brexit’te ‘B Planı’

İngiltere Parlamentosu’nda, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecine (Brexit) yönelik olarak 29 Ocak Salı günü yeni bir oylama yapılacağı açıklandı.

Başbakan Theresa May, Parlamento’nun salı günü Brexit anlaşmasını büyük farkla reddetmesinin ardından, ‘B Planı’nı Pazartesi günü açıklayacağını söylemişti. Theresa May’in açıklayacağı plan, 8 gün sonra Parlamento’da oylanacak.

May, hükümetinin çarşamba akşamı güvenoyu almasının tüm muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmek istedi ve görüşmelere başladı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise May ile görüşmek için, İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğini devre dışı bırakmasını şart koştu. Ancak May henüz Corbyn’nin bu talebine olumlu yanıt vermedi.

ANLAŞMA ARTIK ÇÖKTÜ

Jeremy Corbyn, May’in anlaşmasının artık çöktüğünü, AB ile yeni bir anlaşma müzakere edecek yeni bir hükümete ihtiyaç olduğunu, bu yüzden de erken seçime gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Fakat Corbyn’in hükümeti devirme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı, May Çarşamba günü Parlamento’dan güvenoyu aldı. İktidardaki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası’nda azınlıkta olmasına rağmen kendisini dışardan destekleyen ve mevcut Brexit anlaşmasına karşı çıkan Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi’nin dışardan desteğiyle güven oylamasını aştı.

FRANSA’DAN EYLEM PLANI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Brexit anlaşmasını reddedilmesinin ardından, anlaşmasız Brexit ihtimaline karşı eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

Philippe, bu planın hukuki ve yasal önlemler içerdiğini belirterek, böylece Fransızların ve Fransız şirketlerin haklarının korunacağını dile getirdi.

Bu nedenle bununla ilgili hazırladıkları yasa tasarısının bugünlerde Ulusal Meclis’te oylanacağını kaydeden Philippe, bu yasa tasarısının anlaşmasız ayrılık olması halinde alınacak tüm önlemleri içerdiğini vurguladı.
Philippe, bu çerçevede ülkedeki liman ve havalimanlarında alınacak önlemler için 50 milyon Euro’luk bütçe hazırladıklarını ve bunun gerektiğinde birkaç gün içinde kullanılacağını belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X