BTÜ’den yıkanabilir maske kumaşı

Maskeye talebin patladığı ve erişimin zorlaştığı bugünlerde Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğretim üyeleri yıkanabilir kumaş ürettti.

BTÜ’den yıkanabilir maske kumaşı

Prototipi tamamlanan kumaşın doku tasarımı ve lif yapısı diğer maskelere göre farklılaştırıldı. Kumaşın Yüzde 99 oranında bakteri geçişini engellediğini söyleyen BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, “Dokuma esaslı, yıkanabilir ve bakteri geçişini engelleyen kumaşın, prototip üretimi başarı ile tamamlandı. Kumaşın doku tasarımında çift katman bulunuyor. Aynı zamanda yıkanabilir maske kumaşlarından lif yapısıyla farklılaşıyor. Bu kumaşın üst katı farklı alt katı farklı bir geçirgenlik özelliğine sahip. Ara katmana virüs geldiği zaman türbülansa girmiş bir cisim gibi sendeliyor ve içeri geçmesi engelleniyor’ dedi.

“BUHARLA DA STERİL EDİLEBİLİR”

Prof. Dr. Yıldırım, maske kumaşının yıkanabilir özellikte olmasının önem taşıdığını vurgulayarak, “100 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkanabileceği gibi buharla steril hale getirilebilir. Yıkanabilir kumaştan üretilecek maskelerin tekrar kullanılabilir olması dolayısıyla maske tüketimini azaltacak. Aynı zamanda kullan at maskelerin neden olduğu tıbbi atık oranı da düşecek” ifadelerini kullandı. Maskenin herhangi bir bakteriyi, solunan havadan ayırabildiğini de ifade eden Yıldırım, “Günlük kullanım maskelerinin gözeneklerini dar. Bu nedenle dışarı atılmasında da sıkıntı yaşanabilir. Ancak yeni geliştirdiğimiz bu maske kumaşın, gözenekleri daha büyük olduğu için insan nefesindeki nemi dışarı atabilecek kabiliyettedir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X