Bu hastalıktan korkmayın! Erken teşhis sağlık getirir

Doruk Sağlık Grubu hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, kalça çıkığında ömür boyu sürecek sakatlıklara karşı erken teşhisin önemine dikkat çerek ‘Önlenebilir bir hastalık. Kalça çıkışından korkmayın’ dedi.

Bu hastalıktan korkmayın! Erken teşhis sağlık getirir

HATİCE DAL

Çocuklarda önemli ortopedik sorunlar arasındaa kalça çıkışı geliyor. Ancak, bu önemli hastalık erken teşhis ve doğru müdahaleyle sorun olmaktan çıkıyor. Doruk sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi’nde hastalarıyla buluşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, önemli mesajlar verdi.

Op. Dr. Açıkgöz, ‘Bebeğin kalçasındaki gelişim bozukluğu eğer erken teşhis edilir ve uygun tedavi yapılırsa o kişiyi hayat boyunca sakatlıktan kurtarmış oluruz. Kalça çıkışı önlenebilir bir hastalıktır’ dedi. 

KİMLER RİSK GRUBUNDA

Kalça çıkışının oluşum sebeplerini anlatan Dr. Açıkgöz, ‘Eğer yakın akraba evliliği varsa, anne, baba, kardeşlerde kalça çıkığı varsa, ters doğum olmuşsa, ikiz, üçüz gebelikler yaşanmışsa bu bebekler risk grubunu teşkil ediyor. Aileler ihmal etmeden bebeklerinin taramasını yaptırsın. Çünkü bebeğin kalçasındaki bu durum erken fark edilmezse, erken teşhis edilmezse kalıcı sakatlıklara sebep olabiliyor. Bu da bir kişinin hayatını etkiliyor” şeklinde konuştu.

KIZLARDA DAHA YAYGIN…

Gelişimsel kalça çıkıklığının kız çocuklarda görülme olasılığının erkek çocuklara göre daha fazla olduğunun da altını çizen Açıkgöz, “Toplumda görülme oranı binde 5-15 arasındadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olmaktadır. Erken önemlerde uygulanan tedavilerden iyi neticeler alınmaktadır. Bu yüzden erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri, kalça ultrasonografik  taraması yaptırmaları gereklidir. Ultrasonografi için en uygun dönem ise 4 ve 6 hafta arasını kapsamaktadır’ ifadelerini kullandı.

3798954-dsc01535__49107.jpg

KUNDAKTAN UZAK DURUN… 

Ailelere bebekleri kundak yapmamaları konusunda da uyaran Op.Dr. Tayfun Açıkgöz sözlerini şöyle tamamladı: 

“Kundak ta, kalça çıkığı oluşturan sebepler arasında geliyor. Bu yüzden, anneler kundaktan uzak dursun’.

Çocuğunda kalça çıkışı problemi yaşayan ancak erken teşhisle evladının sakat kalmasından kurtulduklarını söyleyen anne olan Sabire Bıçakçı, “İlk çocuğumda da aynı problemi yaşamıştım. İkinci bebeğimde daha erken teşhis edebilme ihtimalimiz oldu. Şuanda hala tedavimiz devam ediyor. Erken teşhis bu konuda çok önemli. Ailelerin bilinçli olması gerekiyor’  açıklamalarında bulundu. 

3798954-dsc01548__49108.jpg
Önemli bilgilendirmeye katılan aileler, kalça çıkığı bulunan çocuklarını da yanlarında getirdi. Tedavisi tamamlanan minikler, sakatlığı önlemek amacıyla takılan aparatlarla toplantı sonunda vedalaştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X