Bu konuya ‘Fransız’ kalmadılar!

Fransa Başbakanı Valls’in başlattığı ‘apartheid’ tartışması, Fransızların çoğunun ülkede ayrımcılık yapıldığı düşüncesinde olduğunu gösterdi.

Bu konuya ‘Fransız’ kalmadılar!

Fransa Başbakanı Manuel Valls’in, Paris saldırıları sonrasında yaptığı bir açıklamada, ülkedeki durumu Güney Afrika’da 1948-1994 yılları arasındaki ırkçı ayrımcılığa dayanan “apartheid” rejimine benzeten ifadeler kullanması üzerine çıkan tartışmalar, Fransızların çoğunun ülkede ayrımcılık yapıldığı düşüncesinde olduğunu ortaya koydu.

ORANLARI YÜZDE 54

Başbakan Valls’in “Fransa’da sosyal, etnik ve bölgesel açıdan apartheid” olduğunu ifade ederek başlattığı “apartheid” tartışması sonrası yapılan son anket, Fransızların çoğunluğunun ülkede ayrımcılık yapıldığını düşündüğünü ortaya koydu.

Odoxa kamuoyu araştırma şirketinin anketine katılanların yüzde 54’ü Valls’in sosyal, bölgesel ve etnik ayrımcılık olduğu düşüncesini paylaşıyor ve hükümeti bu konuda eleştiren eski Cumhurbaşkanı ve muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’yi haksız buluyor.

Valls ve Sarkozy arasındaki tartışmaya, aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin kurucusu Jean Marie Le Pen de katılmış, tartışmayı “sağlıksız bir söz münakaşası” olarak değerlendirmişti.

İSLAM KARŞITLIĞI YÜKSELDİ

Diğer taraftan, Başbakan Valls, Fransa’da 7 Ocak ve sonrası düzenlenen terör saldırılarını 2005 yılında yaşanan banliyö ayaklanmalarına benzetmişti. Terör saldırılarını gerçekleştirenlerin banliyölerde yaşayan Müslüman toplumundaki aşırı gruplardan çıkması ise ülkede İslam karşıtlığını tetikledi.

Fransa islamofobiye Karşı Gözlemevi’nin verilerine göre, terör saldırılarından 2 hafta sonra İslam karşıtı saldırılarda yüzde 110 artış yaşandı. Bu periyod içerisinde Fransa’da toplam 116 İslam karşıtı eylem resmi kayıtlara geçti. Bu dönemde 28 ibadet yeri saldırıya uğrarken, Müslümanlara yönelik 88 tehdit ve gözdağı eylemi yapıldı.

APARTHEİD REJİMİ

”Apartheid” rejimi adı verilen ırkçı ayrımcılık sistemi, 1948-1994 yılları arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Ulusal Parti tarafından uygulanmıştı. Rejim, beyaz tenlilerin, siyah tenlilere vatandaşlık hizmetleri açısından üstünlüğünü öngörüyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X