Bugün 23 Nisan! Coşkuyla kutluyoruz…

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutluyoruz. 

Bugün 23 Nisan! Coşkuyla kutluyoruz…

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99. yıldönümü. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlayacağız.

Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı sırasında açıldı Meclis… Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM), 23 Nisan 1920’de açılmasıyla, Cumhuriyet’e gidecek yolda adımlar atıldı. 

Meclis’in açılması büyük mücadeleler sonucunda olmuştu. Bağımsızlığa giden yol Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basmasıyla başladı. Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmıştır. Yurdun birçok yeri işgal altındadır. 
Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, ‘ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağı’nı ortaya koydu.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle, ‘Ankara’da, olağanüstü yetkili bir Meclis’in toplanacağını duyurdu. Genelgede, ‘ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere olağanüstü yetki verilecek bir meclisin Ankara’da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan gelebileceklerin bu meclise katılmaları’ istendi.

Seçimle belirlenen milletvekilleriyle dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden 84’ü ilk Meclis’te yer alabildi.

Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ‘bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat’ın bu Meclis olacağını kaydetti.

23 Nisan tarihi çocuklar için de ayrı bir öneme sahip. ‘Yeni ve yüce bir tarihe başlangıç olarak nitelendirilen 23 Nisan, Büyük Millet Meclisİ’nin açılışından bir yıl sonra Ulusal Bayram ilan edildi.  Son derece renkli etkinliklere sahne olan tören alanları bugün yine birbirinden renkli etkinliklerle şenlenecek. 

Bursa’da 23 Nisan programı 

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı kutlamaları 09.30’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Heykel Atatürk Anıtı’na Çelenk sunulmasıyla başlayacak. 09.45’te ise NOSAB İlkokulu, Vali Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret edecek. Ardından 11.00’de Nilüfer Cumhuriyet Alanı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Programı kapsamında Mehter Gösterisi, Dünya Çocukları Gösterisi, Mustafa Kemal’in Kağnısı Demonstrasyonu, Bursa yöresi Halk oyunları gösterisi ve yabancı uyruklu öğrenciler tarafından Oratoryo Gösterisi sunulacak. Havanın Yağışlı Olması Durumunda Program aynı saatte ‘Fethiye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X