İhsan Aydın
İhsan Aydın

Buhara ve Yıldırım’a kardeşlik çok yakışır

Bursa‘nın, dünyanın dört bin yanından şehirlerle kardeşlik ilişkisi var.

Avrupa‘dan Amerika‘ya, Balkanlardan Kafkaslara, Uzakdoğu‘dan ve yurt içinde çok sayıda kent ile Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz kardeşlik ilişkisi yürütüyorlar.

Zaman zaman sıkıntılar olmuyor değil.

Örneğin;

Bulgaristan‘ın Filibe kenti ile Bursa‘nın kardeşlik ilişkisi sözde Ermeni safsatasını yerel mecliste tanıma kararı üzerine askıya alınmıştı.

Büyükşehir Belediye Meclisi yeni bir karar alıp Filibe Belediye Meclisi‘ni protesto etmiş ve kardeşlik ilişkisini dondurmuştu.

Kentler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi, ülkelerin daha çok birbirine yakınlaştırılması ve karşılıklı belediyecilik deneyimlerinin paylaşılması açısından yerel yönetimlerin birbirleriyle irtibata geçmesini önemsiyoruz.

Örneğin;

Nilüfer Belediyesi, Japonya’nın Tokai Belediyesi ile 2007‘den bu yana kardeşlik ilişkisi yürütüyor.

Kurumsal birlikteliğin geliştirilmesi ve yeni projelerin üretilmesi amaçlı başlatılan karşılıklı personel değişimiyle de 7 yıldır Nilüfer ile Tokai arasında belediyecilik deneyimleri paylaşılıyor.

Buna benzer diğer belediyelerimizin de kardeşlik ilişkisiyle farklı ülke ve kentlerdeki kültürel bağları geliştirdiğini biliyoruz.

Kardeşlik ilişkisinin çok eskiden gelişmiş Avrupa ve dünya kentleri ile başlatıldığını ve oralardan eksik olan kimi araç ve gerecin hibe olarak Bursa Belediyesi‘ne verildiği yılları da hatırlıyoruz.

Ancak bugün büyüyen, gelişen ve bütçeleri artan belediyelerimiz dışa kendileri yardım yapar hale geldiler.

Artık Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin bugün hem yurtiçi hem de yurtdışında zok sayıda kente araç gereç, ekipman ve proje yardımı yaptığı bir gerçek.

Bursa’nın şimdi yeni bir kardeş belediye hikâyesinden bahsetmek istiyoruz.

Dün, aynı zamanda Yıldırım Belediye Meclis Üyesi de olan MHP Büyükşehir Belediye Meclis Grup Sözcüsü İhsan Bilgili aradı.

Yıldırım Belediye Meclisi’ne MHP Grubu olarak verdikleri önergede Özbekistan‘ın Buhara kentiyle Yıldırım‘ın kardeş kent olmasını teklif ettiklerini anlattı.

Bilgili, aralık ayı oturumunda yaptığı konuşmayı da elektronik postamıza gönderdi:

Bilgili bakın Meclis’te neler söylemiş:

“Bilindiği gibi Türkiye coğrafyası, İslamiyet’in kabulü ile birlikte başta Anadolu olmak üzere 3 kıtada Türk hakimeyeti sağlayarak İslam’ın yayılmasını sağlayan, ilmi buluşları ile insanlığa hizmet eden fen ve din alimleri yetiştiren değerli topraklardır. Uzun yıllardır uzak kaldığımız Türk devletleriyle ilişkilerimizi geliştirmemiz bizim için tarihi, kültürel ve milli bir görevdir.”

Bilgili şöyle devam etmiş:

“Büyük hadis alimi İmam Buhari ile birlikte ilçemize adını veren Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayizd Han’ın damadı Emir Sultan Hazretlerinin doğdukları yer olan Özbekistan’ın Buhara vilayeti ile Yıldırım ilçemizin kardeş şehir olmalarını teklif ediyoruz.”

Bilgili ile konuştuğumuzda, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali‘nin de teklife olumlu yaklaştığını söyledi.

Başkan Edebali, iki kent arasında kardeşlik ilişkisi başlatılması konusunda gerekli girişimleri başlatma sözü vermiş.

Yıldırım ve Bursa adına sevindik.

Gerçekten, Avrupa özentisinin yanında artık kendi öz kültürümüzün, tarihimizin izlerini taşıyan ata topraklarımızdaki şehirlerle de ilişkilerimizi geliştirmeliyiz.

Çünkü onların gönlünde Türkiye hasreti çok büyük.

MHP’li Bilgili, grubuyla bilirkte duyarlı davranarak önerisini yapmış.

İnşallah en kısa zamanda karşılıklı irtibat sağlanır.

Bildiğimiz kadarıyla Türk cumhuriyetlerinden en son Osmangazi Belediyemiz, Kazakistan‘ın Kapçakay kenti ile kardeşlik ilişkisi kurmuştu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X