Bulgaristan’daki Türk başkandan AB açıklaması: Türkiye mutlaka olmalı

Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde görmeyi çok istediklerini söyleyen Eğridere Belediye Başkanı Resmi Murat, ‘Çünkü Türkiye’nin Avrupa’ya vereceği çok şey var’ dedi. 

Bulgaristan’daki Türk başkandan AB açıklaması: Türkiye mutlaka olmalı

ENVER AKASOY / BULGARİSTAN GEZİ NOTLARIM – 2

Bulgaristan’daki gezimizin son gününde yine Türk azınlığın yoğun olduğu yerlerin başında gelen Eğridere’ye  gittik. 
Eğridere Belediye Başkanı Resmi Murat’ın da önemli açıklamaları oldu. Bursalı gazetecileri makamında ağırlayan Başkan Murat, önce ilçeyi tanıtarak söze başladı.

13 bin civarında nüfusa sahip ilçenin 52 köyü var. İlçede tarım ve hayvancılık yapılıyor. Orman sektörünün yaygın olduğu kentte tekstil fabrikası da bulunuyor.

Eğridere Belediye Başkanı Resmi Murat’ın ziyaret sırasında en dikkat çeken sözleri ise, ‘Türkiye’yi bir an önce Avrupa Birliği’nde görmek istiyoruz’  oldu. 

Başkan Murat’a göre, Türkiye’nin Avrupa’ya vereceği çok şey var. Türk milletinin çalışkanlığının Avrupa’ya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Murat, ‘Türkiye ne kadar erken girerse birliğe o kadar olumlu faydalar alınır. Ekonomi açısından Türkiyemizin hiçbir eksiği yok. Modern teknolojileri uygulama açısından da Türkiye, Avrupa’dan geri değil. Türkiye Cumhuriyeti devleti AB’den bir parça olursa Türkiye’nin bütün insanları Avrupa’nın imkanlarından yararlanır’ dedi.

Türk belediyelere ayrımcı davranış

Eridere Belediye Başkanı Resmi Murat, Bulgaristan’da Türk belediye başkanı olmanın zorlukları bulunup bulunmadığı sorusunu da yanıtladı:

“Bulgaristan da tabii ki bir hukuk devleti. Ama, buna rağmen bazı zamanlarda aldığımız kaynaklarla ilgili ayrımcılıkla karşılaştığımız oluyor. Irkçı bir kesim var. Ama, bu elimize bayrağı alıp bizim üzerimizde baskı var diye miting yapacak düzeyde değil.  Bu gibi sıkıntılar her ülkede mevcut. Yani, azınlık olunca bunları doğal karşılıyoruz.” 

Şeytan Köprüsü ilçenin sembolü

seytan-koprusu-1.jpg

Eğridere’nin en popüler yapıtları arasında Şeytan Köprüsü yer alıyor. 1515-1518 yılları arasında 1. Selim zamanında yapılan köprü, ziyaretçi akınına uğruyor. 

Biz de, köprüyü görünce çok etkilendik. Üç kemerli köprünün uzunluğu 56 metre, genişliği ise 3,5 metre.

Köprünün ismi konusunda ise çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre köprüyü inşa eden usta bir gece rüyasında şeytanı görmüş. Onunla işbirliği yaptıktan sonra da köprüyü inşa etmiş. 

seytan-koprusu-2.jpg

Bir diğer rivayet ise köprünün sudaki yansıması şeytana benzetildiği için ‘Şeytan Köprüsü’ adını alıyor. Daha nice efsanelere konu olan köprü  hiçbir restorasyon görmeden tam 500 yıldır ayakta.

seytan-koprusu-4.jpg

Huş ağacı mucizesi

Rodop Dağları’nı gezerken, gövdesi ve dalları beyaz olan bu ağaç türü hemen dikkatimizi çekti. Nitekim, bölge halkı da sohbet sırasında ‘huş’ adı verilen bu ağaçtan bizlere söz etmişti. Faydalarını saymakla bitiremiyorlar. 

Birçok hastalık için şifa kaynağı olarak nitelendirilen ‘huş ağaçları’, bulundukları ortamı da steril ediyor. Bu yüzden, ‘huş ağacı’nı bolca gördüğümüz Rodop Dağları’nın açık hava ameliyathanesi olarak bile kullanılmasının mümkün olduğu söyleniyor. 

Akciğer, kalp ve alerjik hastalıkları olanlar da bölgede bir hafta kalınca sağlıklarına kavuşuyormuş. 

hus-agaci-1.jpg

Doğal buzdolabı turizmin gözdesi

Eğride, turizm konusunda epey zengin bir ilçe… Bu alanda belediyenin aldığı ödüller de bulunuyor. Başkan Resmi Murat, ilçenin gezilecek yerleri arasında ‘üfüren kovuk’ dedikleri bir de mağara olduğunu söyledi.

Başkan Murat, ‘Biz buraya doğal buzdolabı diyoruz.  Hladilnika Mağarası’nda sürekli iki derece sıcaklığında üfüren bir kovuk var. Buradaki derece yaz kış değişmiyor. Sıcaklık hep 2 derecede sabit duruyor. Eksi 20 derece soğuk olsa bile dışarda, buranın sıcaklığı yine 2 derece. Aynı şekilde artı 35-40 derece sıcaklıkta dahi bu noktadaki ısı yine 2 dereceyle sabit’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X