Bunamaya karşı spor

Bunama hastalığının tedavisi mümkün değil. Araştırmacılar hastalıkla mücadelede etkili yollar bulmak için türlü yolu deniyor.

Bunamaya karşı spor

Şimdi bir grup araştırmacı haftada en az 3 gün egzersiz yapmanın hastalığın ilerlemesini geciktireceğini söylüyor. 

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre dünyada yaşlı nüfus gelecek 20 yıl içinde 3 kat artacak. Araştırma 250 milyon olan yaşlı sayısının 2030 yılı itibariyle 690 milyona çıkacağını gösteriyor. Yaşlılarda en fazla görülen hastalıklardan biri olan Alzheimer, bunamanın da başlıca nedenlerinden biri. Uzmanlar yaşlı nüfus arttıkça Alzheimer’a karşı etkili ilaç bulunması için yapılan çalışmaların da hız kazanmasını umuyor. 

Alzheimer hastalığının tedavisi mümkün değil. Araştırmacılar hastalıkla mücadelede etkili yollar bulmak için, kan ve cilt testleriyle tedavi edici ilaçlar geliştirmeye kadar her türlü yolu deniyor. Şimdi bir grup araştırmacı haftada en az 3 gün egzersiz yapmanın hastalığın ilerlemesini geciktireceğini söylüyor. 

6 AY SONRA SONUÇ ALINDI

Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki araştırmaya yaşları 50’nin üstünde toplam 170 hasta katıldı. Hatırlama zorluğu çeken ancak henüz bunama teşhisi konulmamış hastalar iki gruba ayrıldı. İlk gruba düzenli egzersiz yaptırılırken, diğer gruptan sadece hafıza kaybı konusunda bilgilendirici kitaplar okuması istendi. Araştırmanın yöneticisi Melbourne Üniversitesi’nden psikiyatrist Nicola Lautenschlager şöyle konuşuyor: “Egzersizin büyük fark yarattığını gördük. 6 ayın sonunda egzersiz yapanların hatırlama ve kavrama yetileri çok daha güçlüydü.” 

İYİLEŞME DEVAM EDİYOR

Amerika Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlanan araştırma, hareketli yaşlıların, idrak ve anlama düzeylerini ölçen testlerde daha başarılı sonuçlar aldığını gösteriyor. Araştırma bittikten sonra bile hafızalarındaki iyileşme devam eden bu yaşlılara, egzersizin nasıl bir yarar sağladığı henüz tam olarak açıklanamıyor. Yine de araştırmacılar, doktorların hastalarına egzersiz tavsiye etmesini öneriyor. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X