Bunu yapmak yürek ister

İstanbul’da yaşayan ve doğa sporlarıyla uğraşan üç kişi, Sivas’ta yüzeyi tamamen buz tutan Tödürge Gölü’ne tüplü dalış yaptı.

Bunu yapmak yürek ister

İstanbul’da yaşayan ve doğa sporlarıyla uğraşan üç kişi, Sivas’ta yüzeyi tamamen buz tutan Tödürge Gölü’ne tüplü dalış yaptı.

Sivas Alpin Doğa Spor Kulübü tarafından Zara ilçesindeki Tödürge Gölü’nde buz altı dalış etkinliği düzenlendi. İstanbul Dream of Divers Dalış Okulu eğitmeni Savaş Bakırtaş ve doğa sporlarıyla uğraşan dalgıçlar Gurur Öktem ve Görkem Karslı, İstanbul-Sivas uçak seferinin olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilmesi üzerine karayoluyla Sivas’a gelerek etkinliğe katıldı. 

Soğuk havanın etkisiyle yüzeyi tamamen buz tutan Tödürge Gölü’nün ortasına kadar yürüyen dalgıçlar, kalınlığı 10 santimetreye varan buz tabakasını nacak yardımıyla kırarak, suya girebilecekleri boşluk açtı. Kıyafetlerini giyip buz altında yaklaşık 20 metre derinliğe dalarak 15 dakika suda kalan dalgıçlar, buzaltı dalışlarını su altı kamerası kullanarak görüntüledi. Tüplü dalış yaptıkları boşluktan tekrar çıkan dalgıçların üşümemesi için ise buz tutan göl üzerine çadır kuruldu. 

Sivas’ta öğretmen olarak görev yapan Muhammet Erköse de gruptaki diğer dalgıçlarla buz altındaki ilginç deneyime ortak oldu.

Alpin Doğa Spor Kulübü Asbaşkanı ve dalış eğitmeni Hakan Uludağ, Zara ilçesindeki Tödürge Gölü’nde düzenledikleri etkinliğe Sivas’ın yanı sıra İstanbul’dan da doğa tutkunlarının katılmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Buz altı dalışını ilk kez 2007 yılında düzenlediklerini, soğuk havalarda Tödürge Gölü’nde buz altı dalış için imkanların gayet iyi olduğunu belirten Uludağ, “Bu sene şartlar güzel. Tödürge Gölü genişliği ve derinliği açısından  buz altıdalış için uygun. Dalış için açtığımız deliğin altındaki suyun derinliği yaklaşık 45 metre. Gerekli güvenlik önlemlerimizi almak durumundayız çünkü tek giriş deliği var” diye konuştu.

Uludağ, dalgıçların dalış esnasında kılavuz ip, pusula ile buz üzerinden açılan aydınlatma hattını kullandıklarını kaydetti. 

‘Dalış için gerekirse 3 gün yol gideriz’

Dalış eğitmeni Savaş Bakırtaş ise Tödürge Gölü’ne dördüncü kez buz altı dalışı yaptığını aktardı. Hava şartları nedeniyle buz altı dalış etkinliğinin son 2 yıldır yapılmadığını belirten Bakırtaş, “Bu sene gayet güzel hava şartı ve buz oranı yakaladık, bunu değerlendirmek istedik” dedi. 

Sıfırın altında 7 derecede buz altı dalışı yaptıklarını anlatan Bakırtaş, şunları kaydetti:

” Dalış öyle güzel bir spordur ki anlatılmaz bir hobi ve tutkudur. Bunun için kilometrelerin, günlerin ve mesafenin hiç önemi yoktur. Bu etkinlik için İstanbul’dan yola çıktık. Uçak seferi iptal olunca aracımızla Sivas’a yaklaşık 9,5 saatte geldik.Dalış için gerekirse 3 günlük yol gideriz ve dalışımızı yaparız.” 

Bakırtaş, dalgıçlar Gurur Öktem ve Görkem Karslı’nın buz altı dalışla irtifa eğitimlerini tamamladıklarını sözlerine ekledi. 

Buz altı dalışın ilk deneyimi olduğunu belirten Görkem Karslı ise dalış eğitmeni Bakırtaş’ın fotoğraflarını gördükten sonra bu dalışı yapmaya karar verdiğini, adrenalin ve heyecan dolu sporları sevdiğini ifade etti. 

Gurur Öktem de ilk kez buz altı dalışı yaptığı için heyecanlı olduğunu dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X