İhsan Aydın
İhsan Aydın

BURFAŞ Bursa’ya yeşil lokanta açacak

Belediye iktisadi teşekküllerinin kamunun terk ettiği yatırımlara tekrar sarılması çok eleştirilse de bunun son dönem Bursa’da kamuoyundan destek gördüğü de bir gerçek.

BURFAŞ’ın 40’ı aşan sosoyal tesisleri kentte hemen her kesimden beğeni topluyor.

Bursa’nın son dönem öne çıkan belediye şirketlerinden biri olan BURFAŞ şimdi de Bursa’ya yeşil lokanta açmak için kolları sıvadı.

Enerji Verimliliği Derneği ile birlikte Green Restaurant isimli bir proje hazırlayıp BEBKA’dan mali destek onayı alan BURFAŞ önümüzdeki aylarda projeyi hayata geçirecek.

Dün, BURFAŞ Genel Müdürü Muhammed Gümüşsoy ile bu projeyi konuştuk.

Bu konuda BEBKA’nın son çağrı döneminde ilk onay verdiği projenin kendilerince hazırlanan ‘Green Restaurant’ projesi olduğunu söyledi.

Peki, nedir bu Green Restoran?

Gümüşsoy şöyle izah ediyor:

Yeşil lokantamız kendi enerjisini çatıdaki güneş panelleriden kendisi üretecek. Marulunu saçaklardaki saksılarda yetiştirecek.Sulama suyunu yağmurla elde edecek. Atıksuyunu kendisi arıtacak.Yumurtasını kendi çiftliğinde üretecek. Hasılı, akla gelen hemen her şeyi organik olarak elde edecek.”

Gümüşsoy, yer konusunun şimdilik sadece kendilerinde saklı olduğunu, bunun ileride açıklanacağını söylüyor.

Hatta, civardaki diğer sosyal tesislerin evsel atıklarını ayrıştırıp geri kullanımınlarının da burada gerçekleştirececeklerini anlatıyor.

Böylesi bir komplike tesis kaç liraya malolacak.

Gümüşsoy, tahminen 1 milyon Euro’luk bir yatırırm maliyeti öngörüldüğünü ancak, buna arsa ve biogaz tesislerinin dahil olmadığını da ekliyor.

Bursalı kimi esnaf BURFAŞ’ın bunca tesise sahip olmasına karşı çıkadurusun, onlar bu kez çok konuşulacak ve ilgi çekecek bir projede sona gelmişler.

Gümüşsoy, Türkiye’de bir ilk olacağını ileri sürdüğü proje hakkında önümüzdeki salı günü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bir açıklama yaparak hem yer konusunu hem de projenin detayları hakkında kamuoyunu bilgilendireceğini söylüyor.

Neden olmasın?

Buraya Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından turist çekilebilir.

Kentin merkezinde organik bir lokantada yemek yemeyi kim istemez?

Yeter ki, uygun koşulllarda tarife ortaya konsun.

BURFAŞ’ın çok konuşulacağını tahmin ettiğimiz bu projesi kentimizin adının dışa duyurulmasına da katkı yapacağına inanıyoruz.

Esnafın mağdur edilmeyeceği bir alan seçimine de dikkat edilmesi gerekir.

 

İnşaat Bölümü BM gibi

 

Dün Olay TV’nin Kent ve Yaşam programı çekimleri için Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ndeydik.

Burada Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daem Doğangün’den 4 yıl önce eğitime başlayan bölümle ilgili bilgi aldık.

Gördük ki, İnşaat Bölümü adeta Birleşmiş Milletler gibi.

16 ayrı ülkeden 31 öğrenci mühendislik eğitimi alıyor.

Gelecekte hepsi ülkelerinin kalkınmasına birer inşaat mühendisi olarak katkı koyacak.

Ama ondan da önemlisi, hepsi gönüllü birer Türkiye elçisi olacaklar.

Türkiye’de, Bursa’da hayırsever işadamı tarafından yaptırılmış pırıl pırıl binalarda aldıkları eğitimin borcunu birer Türkiye elçisi olarak geri ödeyecekler.

Adem Hoca, başlıkta da belirttiğimiz gibi, “Bizim bölüm hem aile gibi hem de Birleşmiş Milletler gibi” diyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X