Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bunu göreve gelen her belediye başkanı yapıyor. İstisnalar kaideyi bozmaz.
Aynı partiden görevi devralanlar da eski başkanla çalışmış isimleri iş başına geldiklerinde görevden uzaklaştırabiliyor. Hatta, Bursa’ya atanan valilerimiz de komple yardımcılarını ve il müdürlerini değiştirerek kentin bürokratik hafızasını sıfırlayabiliyor.
Bir siyaset kurumu olan belediyelerde değişimin olmayacağını düşünmek mümkün mü?
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 5 ay geçti. Bursa’yı 47 yıl sonra kazanan CHP’de de göreve gelir gelmez belediyelerde büyük bir bürokratik değişim başlatıldı.
Bugün itibarıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde değişmeyen üst düzey bürokrat kalmadı. Şehrin geçmişteki hizmetlerinde imzası olan onlarca bürokrat artık kıyıya, kenara köşeye atıldı. Onların farklı bir dönemde yeniden işbaşına getirilmeleri de zor. Muhtemel bir başkan değişiminde bu döngü yine devam edecektir.
Büyükşehir’de en son Ulaşım Daire Başkanı Rüştü Şanlı görevden uzaklaştırıldı. Şanlı, seçimin ardından 5 ay boyunca koltuğunu koruyabilmiş ender eski bürokratlardandı.
Önceki gün, büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz gelişmeyi Bursa’ya duyurmuştu. Bursa için son derece önem arz eden ve şehrin öncelikli sorunuyla ilintili bu dairenin başına da Adana’dan, akademisyen bir isim olan Doç. Dr. Murat Kütükçü getirildi. Doç. Dr. Kütükçü’nün, kentin başlıca problemlerinden biri olan ulaşım sorununa nasıl bir neşter vuracağı, hangi projeleri, hangi finans kaynaklarıyla hayata geçireceğini doğrusu biz de merak etmiyor değiliz?
Örneğin;
Ulaşım Dairesi’nin başına getirilen akademik kökenli bürokrat Kütükçü Büyükşehir Belediye Başkan Mustafa Bozbey’in seçim öncesi 55 kilometrelik metro vaadinin kalan 4,5 yıllık sürede kaç kilometresini hizmete açtırabilecek? Bunun için gerekli kaynağı nereden, nasıl ve hangi koşullarda bulacak?
Zamanla göreceğiz.
Büyükşehir’de şube müdürlükleri düzeyindeki değişim de büyük ölçüde tamamlanmışa benziyor. Kalanların değişimi de eli kulağındadır.
Bağlı kuruluş BUSKİ’de ise Genel Müdür hariç, müdür yardımcılarının, daire başkanlıklarının neredeyse tümü değiştirildi. İştiraklerdeki değişim ise ilk aylarda hızlıca tamamlandı. Oralarda da yönetimsel anlamda eskilerden kimse bırakılmadı desek yeridir.
Bunu eleştirmek için yazmıyoruz.
Her başkan geldiğinde kendi kadrolarını oluşturuyor. Her seçim sonrası bunları çok gördük. Önemli olan, değişimin Bursa’ya ve onları atayan başkan ve siyasilere nelere katacağıdır.
Değişim sırf siyasal nedenlerle mi yapılmış yoksa gerçekten liyakata göre mi gerçekleşmiştir?
5 yılın sonunda şüphe yok ki, başarı ve başarısızlıkta onların katkısı büyük olacaktır.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…