Bursa, kurak geçen 2020 yılını su konusunda yaşadığı sıkıntıyla tamamladı…
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker’in su konusunda yaptığı ciddi uyarıları bugünkü köşesine taşıdı…
Yılmaz, yazısında Saker’in şu dikkat çeken sözlerine yer verdi:
Yıl 1982… Darbe hükümetinin güçlü ismi Enerji Bakanı Fahir İlkel, devam eden Doğancı Barajı inşaatını incelemek için Bursa’ya geldi.
Barajın üstündeki şantiyede dönemin DSİ 1. Bölge Müdürü olan Erdem Saker sunum yapacaktı. Bakan yerini aldı, arkasındaki sandalyelere konuklar oturdu.
Saker de…
Projenin asıldığı pano yanına sandalyesini çekti, piposunu yaktı, çubuğu alıp tüm aşamalarını planladığı Doğancı Barajı’nı anlattı.
Çevrede…
“Eyvah, Bakan kızacak” tedirginliği vardı, ama Saker özgüvenle sunumunu bitirdiğinde, kızacağı sanılan Bakan İlkel teşekkür edip herkesi şaşırttı:
“Benimle Ankara’ya gelin, müsteşarım olun.”
O konuşmaya…
TRT Muhabiri rahmetli Niyazi Menteş, Hürriyet Bursa Muhabiri rahmetli Kenan Atlıer’le birlikte gazeteci olarak tanıklık ettik.
“Kabul edemem” diyen Saker gerekçe olarak “Bursa’da bitmesi gereken işler olduğunu” söyledi.
Bunun üzerine…
“Şehir içi şebekesi senin işin değil ki, neden DSİ yapıyor?” diyen Bakan’a şu cevabı verdi:
“Bursa Belediyesi’nin bunu yapacak gücü de, teknik elemanı da yok. DSİ olarak biz yapmak zorundayız.”
Planlandığı gibi…
Baraj bittiğinde Bursa’nın su sorunu ortadan kalktı. Nilüfer Barajı da rahatlattı. 2023’ten sonrası için de Çınarcık Barajı’nı da planlayan Saker, 1994-1999 döneminde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kente hizmet etti.
Dün…
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya organizasyonuyla BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ve BUSKİ Karacabey Şube Müdürü Hakan Kaya ile birlikte, dizinden rahatsızlık geçiren Saker’i ziyarete evine gittik, Belgin-Erdem Saker çiftinin evlerine konuk olduk.
Sohbet “Bursa’nın suyu” üzerine gelişince şunu söyledi:
“Bursa’nın nüfusunun 2020’de 2 milyon 300 bin, 2040’ta 2 milyon 700 bin olacağı öngörülüp planlama yapıldı, ama daha 2020’de 3 milyonu geçti.”
Uyarısı şu:
“Suyumuzu dikkatli kullanmalıyız. Yoksa bu nüfusa bu su yetmez.”
Suyun değerini çocuklara anlatmalıyız
Bursa’nın bugüne kadarki su projelerine aklını ve emeğini katan Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, evinde ziyaretimiz sırasında en çok suyun değeri üzerinde durdu.
“Suyun değerini çocuklarımıza anlatmalıyız” diyen Saker, önümüzdeki süreçte Bursa gibi kentlerin en önemli projesinin su tasarrufu olacağını düşünüyor.
“Diş fırçalarken musluğu kapatmak bile su tasarrufudur” diye de çağrı yaptı.
Saker duyarlı: Ovadaki yer altı sularını kullanırken dikkatli olunmalı
İki kez ev kazası geçirdi… İlkinde bacağı alçıya alınan Erdem Saker ikinci kazada dizinden problem yaşadı.
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ve BUSKİ Karacabey Şube Müdürü Hakan Kaya ile evine ziyarete gittiğimizde, Bursa heyecanını bir kez daha gördük.
Öncelikle Bursa’nın suyu bilgisi verdi:
“Doğancı Barajı’ndan 80 milyonu metreküp, Nilüfer Barajı’ndan 40 milyon metreküp içme suyu karşılanıyor. Ovadan çıkarılan 150 milyon metreküp suyun 35 milyonu içme suyuna veriliyor.”
Ardından…
“Yeraltı sularının 15 milyon metreküpünü sanayi kullanıyor, kalanıyla tarımsal sulama yapılıyor” dedi ve ekledi:
“Ovada 150 milyon metreküp aşılmamalı. Eğer aşılırsa seviye düşer, rezerv azalır ve çökmeler olur.”
Mesajı şu:
“Çınarcık Barajı bir an önce devreye girmeli.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…