Bursa için teknik teşhis; ‘Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri’

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İMO Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem’in dikkat çeken sözlerini köşesine taşıdı…

Bursa için teknik teşhis; ‘Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri’

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yaşı genç, enerjisi yüksek… Yıllardır İnşaat Mühendisleri Odası Bursa yönetimlerinde görev aldığı için hem Oda deneyimi var, hem içinde olduğu konular nedeniyle kent üzerine fikir edinmiş olma avantajına sahip.

Yanı sıra…

Efsane Başkan olan Necati Şahin okulundan yetişen İMO Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem yaklaşımı ve üslubuyla dikkat çekiyor.

Ziyarete…

Başkan Yardımcısı Erdem Yardımcı’yla geldiğinde, deneyimli yönetici olarak teşhisini net şekilde ortaya koydu:

“Bursa Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri. Acilen ayağa kaldırılması gereken bir kent.”

Reçetesi şu:

“Her meslek odası, her kanun koyucu, her yürütücü mekanizma sadece Bursa’ya odaklanmalı. 2050 yılında; nesillerimize

yaşanabilir, dirençli, huzurlu, sanayisiyle, turizmiyle, su kaynaklarıyla, tarımıyla sürdürülebilir şekilde büyüyen Bursa’yı hedefine koymalı.”

Şunun altını çizdi:

“En büyük görev Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor. 2050 Kent Anayasası için Danışma Kurulu oluşturuldu. Biz de İMO Bursa olarak elimizden gelen tüm katkıyı koyacağımızı beyan ettik. Her türlü çalışmada varız.”

Önemsediği şu:

“Bursa; birilerinin istediği, 2050 yılında hayal ettiği Bursa değil artık. Nesillerimize yaşanabilir, dirençli, nefes alabilen, ulaşım sorunları çözülmüş, yapı stoğu düzeltilmiş, kaçak yapılaşma sıfırlanmış Bir Bursa oluşturmak hedef olmalı.”

Önemli bir noktaya işaret etti:

“Bursa’nın yapı stoğu gerçekten çok sıkıntılı ve riskli. Meslektaşımız olan Büyükşehir Belediye Başkanımızla İMO olarak protokol yapıp yapı stoğu envanterinin çıkarılmasını önerdik. Sayın Başkan irade gösterirse, depreme dirençli kent için fizibilite yapabileceğiz.”

Hedefi de şu:

“Büyükşehir’le protokol yaparsak, 1 yıl gibi sürede, 100 inşaat mühendisinden kuracağımız ekiplerle tüm Bursa’yı tarayıp yapı stoğu envanterini çıkaracağımıza inanıyoruz.”

 

“Kentsel dönüşüm mahalle bazında olmalı”

Bir gün önce… Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşümün parsel ya da ada bazlı değil mahalle bazında olması gerektiğini söylemişti.

İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem de bu anlayışa destek verdi:

“Parsel bazında özel kentsel dönüşüm değil; mahalle bazlı ve bütüncül yaklaşımla, şeffaf şekilde kentsel dönüşüm olmalı. Bunun kriterleri de tüm Bursa için belirlenip aynı şekilde uygulanmalı.”

 

İMO’dan farklı bakış: Kentsel dönüşümde ilk düğme yanlış iliklendi

Bursa’nın gerçeği… Depreme dirençli kent için güvenli yapı da doğal olarak İnşaat Mühendisleri Odası’nın konusu.

Bu noktada…

İMO Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem düşüncesini paylaştı:

“Kentsel dönüşüm yalnızca yıkıp yeniden yapmak değil. Bazen bina güçlendirmesi de yapılabilir.”

Söylediği şu:

“Yapı stoğunun belirlenince hangi bölgeleri yıkıp yeniden yapmak gerektiği, hangi bölgelerde güçlendirme olabileceği anlaşılacak.”

Eleştirisi şu:

“Bursa’da kentsel dönüşümde ilk düğme yanlış iliklendi .”

Mesajı şu:

“Güvenli yapı için vatandaş da feragat edecek. 1994 aracınızı 2024 modelle değiştirirken nasıl bedel ödüyorsanız, eviniz için de bunu yapacaksınız.”

Şunu da ekledi:

“Belediye bir miktar emsal artışı verirken, vatandaş da taşın altına elini sokup bir miktar ödemeli. Ya da devlet faizsiz kredi veya hibe desteği vermeli.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X