Bursa ile Tataristan arasında ticaret köprüsü

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ticari Safari Projesi kapsamında Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un katılımıyla ‘Türkiye-Tataristan İş Forumu’ düzenledi. 

Bursa ile Tataristan arasında ticaret köprüsü

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen forumun açılışındaki konuşmasında küresel ölçekte son dönemde yaşanan gelişmelerin ticarette farklı dengelerin oluşmasına imkan oluşturduğunu ifade etti. Uluslararası alandaki ortaklıkların yeni bir bakış açısıyla şekillendiği bir dönemde tarihi ve kültürel bağlara sahip olan Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin ticari alanda da derinleşmesinin stratejik önem taşıdığını belirten Burkay, ‘’Ülkemiz ile Tataristan arasında 2001 yılında 7,7 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2008 yılında 2,9 milyar dolara çıkarken; Türkiye, Tataristan’ın başlıca ticaret ortağı konumuna yükselmişti.

Ancak bölgesel jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar yüzünden bu ticaret hacmi 2018 yılında 315 milyon dolar seviyesine kadar geriledi. Bursa iş dünyası olarak yoğun temasların ticari ortaklıklara dönüşmesi adına elimizden gelen tüm gayreti göstererek bu rakamları yine çok daha yüksek seviyelere hep birlikte taşıyacağız… Firmalarımız arasında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleriyle birlikte gerek Bursa iş dünyamız gerekse de Tataristan’dan gelen firmalarımız için önemli fırsatlar oluşacaktır” dedi.

ÖNEMLİ FIRSATLAR BARINDIRIYOR

Rusya Federasyonu Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov da, Tataristan’ın yatırım açısından Rusya’nın en cazip bölgeleri arasında bulunduğunu dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da iki ülke arasındaki ticari işbirliklerine büyük önem verdiğine işaret eden Minnihanov, ‘’Türkiye, Tataristan Cumhuriyeti için öncü ortaklar arasında bulunuyor.

Tataristan ekonomisine yönelik yabancı yatırımların dörtte birinden fazlası Türk ortaklarımıza ait. Yeni sanayi alanlarımızı da Türk yatırımcılarımızın gereksinimlerine göre oluşturduk. Özellikle Alabuga ve Innopolis bölgesi, yatırımcılarımız için önemli fırsatlar barındırıyor” diye konuştu.

Tataristan ekonomisinde petrokimya, otomotiv, makine, tarım ve enerji sektörlerinin ağırlıkta olduğunu anlatan Minnihanov, şunları kaydetti: ‘’Önümüzdeki süreçte Bursa iş dünyasıyla işbirliklerimizi artırmak istiyoruz. Bu kapsamda Tataristan’daki firmalarımızın da yönünü Bursa’ya ve Türkiye’ye çevirmesi gerekiyor.”

BURSA’NIN ROLÜ ÖNEMLİ

Vali Yakup Canbolat, üretim ve ihracat kenti Bursa’nın Türkiye ekonomisinin lokomotifliğini üstlendiğine dikkati çekerek, Tataristan ile Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesinde Bursa’nın çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi. BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ise, Tataristan’ın Bursalı yatırımcılar için önemli bir merkez olmaya devam edeceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shamil Ageev işbirliği protokolü imzaladı. Ayrcıca, Tataristan’dan Bursa’ya gelen yaklaşık 30 firma ile BTSO üyeleri arasında karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X