Bursa Ovası’nda obruk tehlikesi

Kaçak ve kontrolsüz kuyu suyu kullanımı Bursa’da obruk oluşumuna neden oldu. Bursa Ovası’nın doğusundaki Barakfakih civarında oluşan yaklaşık 10 metre derinliğindeki obruklar, büyük tehlikenin de habercisi.

Bursa Ovası’nda obruk tehlikesi

DERYA DEMİR

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa’nın karşı karşıya kaldığı obruk tehlikesine dikkat çekti. ‘Dünya Su Günü’ nedeniyle düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Engin Er, Bursa’nın su kaynaklarındaki kaçak ve kontrolsüz su kullanımın getirdiği tehlikelere vurgu yaptı.

Başkan Er, mühendislik desteği alınmadığı için açılan kuyuların yeraltı sularının çekilmesine ve bunun da Bursa’da obruk sorununa da yol açtığını ifade etti.

10 METRE BÜYÜKLÜĞÜNDE OBRUK

Bursa’da ilk kez görülen obruklar Bursa Ovası’nın doğusundaki Kestel Barakfakih Mahallesi civarında oluştu. Obrukların 10 metre büyüklüğe kadar çıktığını ifade eden Engin Er, “Özellikle kurak periyotlarda aşırı yeraltı suyu kullanımına neden olan bu gelişmeler, zemin çökmesi problemini de ortaya çıkarmaktadır.

Bugüne kadar anlatmaya çalıştığımız obruklar maalesef Bursa’da da oluşmaya başlamıştır. Oluşan bu obruklar bize uyarı niteliğindedir. Bunların nedenlerinin araştırılması ve sonuçlarının yorumlanmasında jeoteknik verilere ihtiyaç vardır. İleriki süreçlerde çok ciddi olayların yaşanması muhtemeldir” dedi. 

En kısa zamanda etkin önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Er, önlem alınmadığı takdirde bazı nehir sularından faydalanma olanağının kalmayacağını söylerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da çağrıda bulunup akademik odalarla birlikte ortak çalışmaya davet etti.

YOL İÇİN OBRUKLARI KAPATTILAR

Bu arada oluşan obrukların, bölgede yol çalışması yapan bir fabrika firma yetkililerince kapatıldığı belirtildi. Tehlikeyi gözardı ederek yapılan çalışmanın, ileriki süreçte neden olabileceği büyük felaketleri önemseyen kişilerin bu davranışı da pes dedirtti.

1-001.jpeg

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X