Bursa Ovası’nda üretici endişeli

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Bursa Ovası’nda, rekolte kayıpları, düşük fiyat ve artan maliyetler üreticiyi zor durumda bıraktı. Tarımın kötüye gittiğini belirten çiftçiler, borçlarına yapılandırma istiyor.

Bursa Ovası’nda üretici endişeli

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Ovası’nda birçok üründe hasat devam ediyor. Üreticiler, iklim şartlarından dolayı bazı ürünlerde rekolte kaybı yaşandığını, fiyatların da beklentiyi karşılamadığını ifade ediyor.

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim, bu yıl armutta doludan dolayı yüzde 30-35 civarında, şeftali ve incirde ise bölgesel olarak rekolte kayıpları görüldüğünü söyledi.

Mevsim şartlarından dolayı ürünlerin 15 gün kadar erken geldiğine işaret eden Ekim, ‘’Şeftalide yüzde 40-50 civarında hasat bitti. Nektarin fiyatı 1,20 lira civarında, Bursa şeftalisinin fiyatı ise 1,80 lira. Armut hasadı yeni başlıyor.

Onun fiyatı da 1,80 lira” dedi. Ahududu hasadının bitmek üzere olduğunu dile getiren Ekim, geçtiğimiz haftalarda yaşanan 10 günlük yağışın bu ürünü çok etkilediğini belirtti.

Ekim, ‘’O dönemde yüzde 30’luk ürün kaybı oldu. 2017’de 6 bin dekar alanda dikildi ve 5 bin ton ürün elde edildi. Bu seneki hedeflenen üretim ise 3 bin 500 ton civarında” diye konuştu.

ÇİFTÇİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Dört yıl önce 80 kuruşa alıcı bulan suluk şeftalinin şuan 30 kuruşa düştüğünü hatırlatan Ekim, buna karşın girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 40-45 arttığını vurguladı.

Ekim, ”Çiftçiyi zor günler bekliyor” dedi. Ekim, meyve suyu firmasının bu üründen 4 yıl önce de şimdi de para kazandığını ancak çiftçinin zararda olduğunun altını çizdi.

GEÇEN YILIN ALTINDA KALINABİLİR

Geçen sene 65 bin 836 dekar alanda 85 bin 200 ton şeftali üretildiğini ve bunun fiyatının 1,67 lira olduğunu anlatan Ekim, ‘’15 bin 659 dekar alanda 17 bin 519 ton nektarin üretildi ve kilogramı 1,09 liradan satıldı.

86 bin 276 dekar alanda da 188 bin 754 ton armut üretimi yapıldı bu ürünün fiyatı da 1,57 liraydı. Söz konusu dönemde 22 bin 573 dekar alanda ise incir üretildi.

Bu alandan 25 bin 456 ton ürün elde edildi ve fiyatı 5,32 liraydı” dedi. Ekim, bu sene ürünlerin bu rakamların altında kalabileceğini çünkü hava şartları nedeniyle rekoltede kayıplar oluştuğunu dile getirdi.

AVRUPALI SERT ÜRÜN İSTİYOR

Avrupa’nın nektarin ve şeftalide daha sert ve değişik cinsler istediğini kaydeden Hakan Ekim, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Senih Yazgan ile bu konuda görüştüklerini ifade etti.

Ekim, ‘’Türkiye’de genelde yumuşak ve sulu sevilir. Ancak Avrupalılar araba kullanırken erik yer gibi direksiyonda suyu akmayan şeftali yemek istiyorlar. Senih Bey ile bir cins çalışması yapıp çiftçimize bunun ekilmesini önereceğiz” dedi.

Yapılan diğer çalışmalara ilişkin de bilgi veren Ekim, şöyle devam etti: ‘’Ahudududa da Tarım AŞ ile bir firma Bosna-Hersek’te bir çalışma yapıyor. Bursa’dan oraya çiftçi götürecekler.

Türkiye’de pastada kullanılan ahududumuz yurtdışından ithal ediliyormuş. Pasta sektörüne daha mayhoş bir ahududu gerekiyormuş. Bizimki sırf reçel ve marmelat olan cins. İç piyasaya da gitmiyor dayanmadığı için. Onunla ilgili araştırma ve çalışma yapılacak.”

SANTA MARİA’DA YÜZDE 20’LİK KAYIP

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de, şeftali hasadının devam ettiğine işaret ederek, armutta ise hasada yeni başlayacaklarını belirtti.

Santa Maria cinsi armutta geçen yıla göre yüzde 15-20’lik bir rekolte kaybı oluştuğunun altını çizen Dönmez, ‘’Tüm ürünlerde havaların sıcak gitmesinden dolayı yaklaşık 10 günlük bir erkencilik var.

Fiyatlar geçen sene ile aynı gibi, maalesef düşük. Santa Maria dalda 1,50 lira, toplayıp götürürseniz belirli bir boya kadar 2 lira civarında. Şeftali fiyatları da düşüktü ama şu sıralar 2 lira bandına geldi” diye konuştu.

Dönmez, Gürsu bölgesinde bu sene Santa Maria’da 30 bin ton, devecide 40-45 bin ton, şeftalide ise 10 bin rekolte beklendiğini vurguladı.

TARIM KÖTÜYE GİDİYOR

Çiftçilerin borç erteleme nedeniyle zorda kaldığını anlatan Kamil Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Tarım kötüye gidiyor. Çiftçi dönülmez bir noktada. Ertelemeden kaynaklanan sorunlar yaşanıyor.

Mesela üreticinin 4 yıl vadeli kredisi var ve 3 yıl ödeyemediği için erteleme yaptırıyor ancak bu sefer 4’üncü yıl toplu bir ödeme istiyor bankalar. Bu da yapılamıyor. Çiftçiye erteleme yerine yapılandırma ve 10 yıla varan vadeleri ödeme sistemi getirilmeli.”
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X