Bursa sanayisine Almanya modeli

Bursa’da sanayisinin şehrin topraklarından sadece binde 8 pay aldığına dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ”Dünya ortalaması yüzde 2,5. Yaklaşık 2 trilyon dolar ihracatı olan Almanya’da bu oran yüzde 3,5. Bizim hedefimiz Almanya” dedi. 

Bursa sanayisine Almanya modeli

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sanayinin kent ekonomisine katkısını artırmak için mekansal planlama yapılması gerektiğini belirterek, Almanya’yı örnek gösterdi.

Burkay, önceki akşam 1889 Bursa Double F Restoran’da düzenlenen iftarda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkmasına fırsat oluşturacak bir mekansal planlamanın bu dönemde hayata geçmesini beklediklerini dile getiren Burkay, ‘’11 bin kilometrekarelik yüzölçümümüz içerisinde binde 8 gibi sınırlı bir paya sahip olan sanayimizin kent ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek katkısı odak noktamızı da işaret etmektedir.

Dünya ortalaması yüzde 2,5. Almanya’da bu oran yüzde 3,5.  Almanya bizim hedefimiz…  Neredeyse 2 trilyon dolara yakın ihracatı olan, 80 milyon küuür nüfusuyla baktığınızda Türktiye’nin ördnek olacağı ön önemli ülkelerin başında geliyor. Şimdi hem Almanya olmak istiyoruz hem de sanayiyi geri plana itiyoruz.

Güney Marmara Havzası’ndaki mekansal planlama, orta yüksek ve ileri teknolojili üretime dönük bütünleşik teşviklerle Bursa’mızı ölçek ekonomisine taşıyarak çok daha güçlü bir geleceğe ulaştıracaktır” dedi. Burkay, Marmara Havzası’nın özel bir planlamayla Türkiye’nin daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmasında çok daha güçlü role sahip olacağının altını çizdi.

ÇEVREYE DUYARLI OLMALI 

Burkay, yapılması planlanan sanayi yatırımlarının nasıl olması gerektiği ile ilgili olarak da şunları kaydetti: ”Net bir şekilde ifade ediyorum. Çevreye duyarlı, geleceği garanti altına alan… Çünkü biz kentimizi kalkındıralım geliştirelim istiyoruz ama yaşam kalitesini artırarak bunu sağlayalım istiyoruz.

Bizim iddiamız şu, bu alanları binde 8’den yüzde 1,5-‘lere çıkartacaksak bunu planlı yapalım. Önceden planlayalım. Bunlar ne tarım arazisi ne zeytinlik olsun. Çorak araziler olsun. Tarımın yapılmadığı çok alan var. Bu alanlarda alt yapıya yatırım yapıp, bu alanları sanayiye kazandırıp Bursa ekonomisini en az 1-2 kat artırarak Türkiye ekonomisinin de büyümesini sağlayalım.”

OTOMOTİVDE TOPARLANMA UMUDU

Bursa’nın ihracat kenti olduğunu hatırlatan BTSO Başkanı Burkay, şehrin Türkiye ekonomisini sırtladığını söyledi. Türkiye ihracatının 2019’un ilk 4 ayında artış trendinde olduğunu, buna karşın Bursa’nın dışsatımının yüzde 11 düşerek 4 milyar 970 milyon dolara gerilediğine işaret eden Burkay, ”Bunun sebebi de tabi ki çapraz kurdaki dalgalanma.

2018 yılındaki dolar/Euro paritesi, maalesef ihracatımız dolar bazında takip edildiği için bize bir anlamda eksi yazmakta.

Bununla birlikte otomotiv sektörünün özellikle Avrupa pazarlarındaki ufak da olsa bir daralması hem Bursa’yı hem de Türkiye ihracatını otomotiv sektöründe maalesef olumsuz yönde etkiledi. Umut ediyoruz ki yılın ikinci yarısından itibaren bu sektörümüzde toparlanacak. Çünkü şuanda Avrupa’dan gelen sinyaller bu yönde” diye konuştu.

HEDEF KUZEY AFRİKA VE AMERİKA

İbrahim Burkay, Bursa’nın 2018 yılını 14,9 milyar dolarlık bir ihracat başarısıyla tamamladığını hatırlatarak, ”Ümit ediyorum ki 2019’u da 15 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatacağız. Bursa 6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir kent.

Bu anlamda baktığınızda da tüm endüstrilerde aslında ihracata dayalı, dış ticarete dayalı operasyonlar gerçekten şirketlerimizi ciddi anlamda desteklemekte” dedi.

Yönetime geldikleri günden bu yana Bursa’nın dış ticaret gücünün sürdürülebilir kılma konusunda birçok proje yaptıklarını hatırlatan Burkay, söz konusu projelerin bugün Bursa iş dünyasına pozitif katkı sağladığının altını çizdi. Burkay, ‘’Biz bu projelere devam edeceğiz. Özellikle 2019 yılında hedef pazar olarak sahra altı Kuzey Afrika bölgesini ve Amerika kıtasını seçtik” ifadelerini kullandı.

BTSO TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

BTSO’nun üyelerin destekleriyle tüm Türkiye tarafından takip edilen örnek bir kurum haline geldiğine dikkati çeken Burkay, Türkiye’de tüm kentlerde artık Bursa vizyonuyla güçlü bir kalkınma hedeflendiğini anlattı. Burkay şöyle devam etti: ‘’Haftada en az bir oda ve borsamız projelerimizi yakından incelemek, bilgi ve deneyimlerimizden faydalanmak üzere BTSO’yu ziyaret ediyor.

Birçok odamızla stratejik işbirlikleri imzaladık. BTSO olarak, üretimde katma değeri artırmak ve büyüme yolculuklarında firmalarımıza rehberlik yapmaya devam edeceğiz.

Bursa, Odamızın liderliğinde Türkiye’mizin yeni hedeflerinde de en önemli aktör olmayı sürdürecek. Ülkemizin ihracat kenti Bursa’mızın dış ticarette yeni başarılara imza atacağına inanıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X