Bursa siyah incirinin fiyatı 13 lira oldu

Bursa siyah incirinin fiyatı, hasadın yüzde 90’ının tamamlanmasının ardından 13 liraya çıktı. İhracatçının önümüzdeki günlerde rakamı 15 liraya kadar yükseltmesi bekleniyor. Üretici, fiyatlardaki istikrarsızlıktan yakınıyor.

Bursa siyah incirinin fiyatı 13 lira oldu

ASLIHAN AYDIN

Hasadında sona yaklaşılan siyah incirin ihracat fiyatı 13 liraya çıktı.Bu yıl erken olgunlaşan ve Kurban Bayramı sürecinde 2,5 liraya kadar düşen siyah incirin fiyatı ürün azalınca yükseldi. Bursa İncir Üreticileri Birliği ve Dürdane Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim İnce, ”Şu an 13 liradan veriyoruz ancak ağaçlarda incir kalmadı.

Döviz kurundaki artış bu sezon çiftçiye yansımadı” dedi. Bursa’da 36 köyde incir üretildiğini dile getiren İnce şöyle devam etti: ”Normalde 35 bin ton incir çıktı, ancak bu sene rekoltenin daha düşük olması bekleniyor. Sezon üretici için çok iyi geçmedi. Ürün hava şartlarından erken olgunlaştı.

Bizim köyde kesim 6 Ağustos’ta başladı. 7 liradan açılış yapıldı. Ancak bu fiyat da 3 gün sürdü. Avrupa’da piyasaların açılmadığını 15’inden sonra açılacağını lanse ettiler.

Ayın 15-16’sında 3 liraya alındı. Bunun zaten toplama maliyeti 2 lira. Sonraki 3 gün 2,5’dan ürün aldı. Dalda incir azalınca, fiyatı arttı. Şu an 13 liradan veriyoruz ancak ağaçlarda incir kalmadı.” 

AVRUPA’DA 3 TANESİ 6 EURO

Hasadın yüzde 90 oranında bittiğinin altını çizen İnce, fiyatlardaki istikrarsızlıktan yakındı. Aynı ürünün hem 3 lira hem de 13 lira olmasını anlayamadıklarını kaydeden İnce, “Avrupa’dan gelen fotoğraflara bakıyoruz. 3 tane incire 6 Euro etiket konulmuş. Bu fiyatlara satılırken, bizlerden 3 liraya alındı” diye konuştu. 

TABAN FİYAT TALEBİ

Dürdane’de geçen yıl incirin ortalama 5-5,5 liraya gittiğini anlatan Halil İbrahim İnce, ”Rekolte yüzde 35 az. Geçen yılki fiyat ortalaması tutar, ancak rekolte daha az olduğu içi çiftçinin kazancı geçen yıl kadar olmaz.

Eylül’ün 20’si gibi hasadın bitmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra döviz kurundaki artış çiftçiye yansımadı. Euro 1,5 kat artsa da çiftçi geçen yılki ortalamayı tutturmaya çalışıyor. Sorunun çözümü için taban fiyat oluşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

ORTALAMA FİYAT BANA GÖRE İYİ

Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit, ihracat fiyatının dün 13 liraya çıktığını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “İç piyasa ise 5 liradan alım görüyor. 4 gündür 11 liraydı. Bir haftadır fiyatlar iyi. Ancak bayram haftasında 12 gün boyunca incirin yaklaşık yüzde 30’u, yani büyük kısmı 3,5 liradan toplandı.

Ondan önce de 5-6 liradan yüzde 30’luk kısmı toplandı. Rakamlar şu an çok iyi. Keşke bayramda da 5-6 lira bandında gitseydi de şimdi 13 lira olmasaydı. Biz 10 ürünü liradan vermeye başladık. Ağustos’un başında 6 liraya indi. Bayram haftasında 3,5 lirayı gördük.

Ortalama fiyat bana göre iyi. İhracat ortalaması 5,80 lira civarında, iç piyasa ise 4-4,5 lira. Önümüzdeki günlerde ihracat fiyatının 15 liraya çıkmasını bekliyoruz.”
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X