Bursa’da 8 okul fay hattında!

Depreme dayanıksız 37 okul için yıkım kararı alınan Bursa’da, en az 8 okulun altından da fay hattı geçtiği ortaya çıktı. Faya 100-350 metre kadar yakın bu okullarda risk daha da büyük.

Bursa’da 8 okul fay hattında!

Derya Demir Pınar

Bursa’da ve Marmara’da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme karşı uyarılar her geçen gün artarken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından il genelinde depreme dayanıksız 37 okul için verilen yıkım kararının da yankıları sürüyor. Çürük okul binalarının 2015 yılında raporlanmasına rağmen 13 okulda tahliyenin 2017 yılında, 24 okulda ise geçtiğimiz hafta yapılması; tüm gözleri diğer devlet okullarına çevirdi. Ancak hangi okul binalarının sağlam, hangilerinin dayanıksız veya yapısal desteğe ihtiyaç duyduğu bilgisi; ne Milli Eğitim Bakanlığı’nca ne de Bursa Valiliği tarafından henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

HALA FAY HATLARINA OKUL YAPTIRILIYOR…

Bursa’daki okullar için alınan tahliye kararının son derece doğru olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, büyük riskin halen bertaraf edilemediğine dikkati çekti. İl genelindeki okulların ve resmi binaların çok yakınından ya da tam altından fay hattı geçtiğine işaret eden Er, şu çarpıcı eleştiride bulundu: ‘‘Resmi kurumların 2012 yılında yaptırdığı ‘aktif fay hatları haritası’na baktığımızda, Bursa’daki pek çok binanın olduğu gibi okulların da çok yakınından fay hattı geçiyor ama buralara okullar yapılmaya devam ediliyor.”

FAYLARA 100-350 METRE YAKIN OLAN OKULLAR…

Resmi kurumların işaretlediği fay hatlarının en yakınındaki okulları kamuoyuna açıklayan Engin Er, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Hamzabey İlkokulu’nun 200 metre kuzeyi ve 180 metre güneyinden, Muradiye İlkokulu’nun 200 metre kuzeyi ve 300 metre güneyinden, Hoca İlyas Ortaokulu’nun 350 metre yanından, Tophane İlkokulu’nun 300 metre yanından, Davutkadı Eşref Evcil İlkokulu’nun 300 metre kuzeyi ve 100 metre güneyinden, Emirsultan Anadolu Lisesi’nin 150 metre kuzeyi ve 250 metre güneyinden, Çalı İlkokulu’nun 125 metre yanından ve Yaylacık İlkokulu’nun da 120 metre yanında aktif fay hatları geçiyor. Bu sınırların bir an önce 1/1000 ölçeğiyle paleosismolojik çalışmaları yapılarak belirlenmesi şart.”

1999 ÖNCESİ YAPILAN TÜM OKULLARA DİKKAT…

Tehlikenin tek belirleyici unsurunun aktif fay hatları olmadığını kaydeden Er, okulların yapım kalitesinin de önemini vurguladı. Er, şöyle konuştu: ‘‘Ortada çok sayıda mühendislik hizmeti almamış bina var. 1999 depremi sonrasındaki binaların çürük yerleri sıvanarak yola devam edildi. Bu nedenle 1999’dan önce yapılan okulların da değerlendirmeye alınması lazım. Bu güne kadar aktif fay hatlarını Bursa özelinde kabul etmediğimiz, üzerine okul, hastane ya da otel yapmaya engel görmediğimiz için aktif fay hatları göz önüne alınarak bir daha değerlendirmeye alınması gerekir. Marmara Denizi’ndeki ya da İznik’ten geçen fay hatları üzerinde oluşacak depremlerle bu okullar yıkılmadan, insanlarımız can kaybına uğramadan bir daha değerlendirilmesine ihtiyaç duyuluyor.”

İŞTE O OKULLAR

Hamzabey İlkokulu 180 metre

Muradiye İlkokulu 200 metre

Hoca İlyas Ortaokulu 350 metre

Tophane İlkokulu 300 metre

Davutkadı Eşref Evcil İlkokulu 100 metre

Emirsultan Anadolu Lisesi 150 metre

Çalı İlkokulu 125 metre

Yaylacık İlkokulu 120 metre

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X