Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Marmara Bölgesi… Asırlardır ürettiği depremlerle, yaşadığımız coğrafyanın en riskli bölgesi. 1999’daki Gölcük Depremi’nden etkilenen Bursa doğal olarak bölgenin en büyük ve en riskli kenti özelliği taşıyor.
Üstelik…
Vatandaş olarak umursamasak da; hem geçmişten bilinen fay hatları, hem yeni keşfedilen faylar Bursa için tehlikenin büyüklüğünü gösteriyor.
Nitekim…
Seçim öncesi tüm adayların gündeminde kentin deprem riski ve bu risk nedeniyle kentsel dönüşümle güçlü kent vardı.
İşte…
Öyle bir süreçte Bursa’da ilk kez geniş kapsamlı deprem tatbikatı yapılacak.
Tatbikat…
6 Haziran Perşembe günü saat 09.00’da “Deprem oldu” anonsuyla başlayacak. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın AFAD İl Merkezi’nden yöneteceği tatbikatta afet senaryosu doğrultusunda tüm ayrıntılar göz önüne alınacak.
Öncelikle de, ilk 5 dakikada koordine olunması ve bilgi akışı hedefleniyor.
Senaryoda…
Kaç binanın yıkılacağı, kaç kişinin bu yıkımlarda enkaz altında kalıp yaşamını yitireceği, kaç kişinin yaralanacağı, kaç kişinin kurtarılacağı ayrıntılarıyla var.
Yine…
Nerelerde bina yıkımları nedeniyle yolların kapanabileceği, yol kesilmesiyle trafiğin durması, yangınlar, doğalgaz sızıntısı ve elektrik kesintisi yanında iletişim sorunları için de deprem tatbikatı kapsamında bilgi akışı başlayacak.
Bu nedenle…
AFAD yönetimindeki resmi ve sivil kurtarma ekipleriyle sağlık ekipleri hemen sahaya çıkacaklar. Yerel yönetimler ve kamu kurumları kendi konularında, Kızılay destek hizmeti için devreye girecek.
Tatbikat için…
İzmir, Eskişehir, Sakarya, Denizli, Afyon, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Kırıkkale, Aydın, Bolu, Uşak illerinden gelecek destek ekipleri, kendileriyle eşleştirilen ilçelere gidip görev alacaklar.
Gemlik’e özel çalışmanın da yapılacağı, ilgili tüm kurumların ilgili tüm personelinin katılacakları tatbikat 24 saat sürüp 7 Haziran Cuma saat 09.00’da sona erecek.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…