Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Kaleiçi veya diğer adıyla Hisariçi, Bursa’nın en değerli semtlerinden. Etrafındaki tarihi surlar, burayı değerli kılan ana unsur. İçindeki binbir çeşit tarihi yapı ise bambaşka zenginlik.
Sur içinde eski Bursa evlerinin, konaklarının bu zenginliğe farklı bir renk kattığını düşünüyoruz.
Tarihi adanın tümüyle ortaya çıkarılması için değişik çalışmalar var. Surları habis ur gibi saran yapıların temizlenmesi kaçınılmaz.
Osmangazi Belediyesi, Üftade Türbesi altında, toprak kayması sonucu Temiz Cadde’ye cephe ve sur üstündeki yapıların istimlakine başladı. Tarihi surları set gibi kapatan yapılar kamulaştırıldı, yıkımlara geçildi ve şimdi az sayıda yıkılacak bina kaldı.
Bursa bu zenginliğini beton kütleler ardında daha uzun yıllar gizleyemezdi. Belki de can kaybı olmayan o toprak kayması, bunun için bir fırsat oldu.
Kavaklı Mahallesi’ndeki çalışmalarda kısa sürede yol alındı.
Hisar-Üftade Tekkesi Kentsel Tasarım Proje Uygulaması’nda sona yaklaşıldı. 239 bağımsız yapıdan 220’sinin sahibi ile uzlaşmak da işin hızlanması adına önemli bir başarı.
Bursa’nın manevi mimarlarından Üftade Hazretleri’nin türbesi ve civarının ortaya çıkarılmasını da sağlayan çalışmalar elbette Osmangazi Belediyesi’ni de önemli bir maliyet çıkardı. Belediye bütçesinde bina sahiplerine şimdiye dek 50 milyon liralık ödeme yapılmış.
Bunu, tarihe ve ecdada bir vefa borcu olarak görüyoruz.
Bu açıdan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın hem bu bölgede hem de Hisar içindeki kazı, restorasyon, kamulaştırma, cephe, sokak iyileştirme ve yenileme çalışmalarının kente gelecek yerli-yabancı turistler için öneminin de altını çizmekte fayda var.
Kamulaştırılıp, yıkılarak açılan bölgenin Bursa’nın yeni seyir terası olması semti bundan sonra daha da hareketlendirecektir.
Projede emeği bulunanları kutluyoruz. Bunun devamı gelmeli. Bölge tümüyle bir açık hava müzesi olarak misafirlere sunulmalı.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…