Bursa’da deprem zirvesi! Kentsel dönüşüm stratejisi belirlendi…

‘Depreme Dirençli Bursa Paneli’nde konuşan Başkan Alinur Aktaş, “Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için kentsel dönüşümü daha fazla konuşmalı, geleceğimizi düşünerek, hızlı hareket edip, seri kararlar almalıyız” dedi.

Bursa’da deprem zirvesi! Kentsel dönüşüm stratejisi belirlendi…

Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor’ etkinliği ‘Depreme Dirençli Bursa Paneli’ ile Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Panele; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile üniversite rektörleri, akademisyenler, akademik odaların temsilcileri ile konunun tüm tarafları katıldı.

Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kahramanmaraş depremlerinde felaketin boyutlarının büyüklüğüne dikkat çekerek, “Bu depremin can ve mal kayıplarının yanında psikolojik kayıplarını yabana atmayalım. Bu travma kimilerine göre 3-5 yılda, kimilerine göre 10-20 yılda atlatılmaz. Bu nedenle elimizi daha sıkı tutmalıyız. Bundan sonraki sürecin ana mottosu kentsel dönüşümdür. Bursa’da kentsel dönüşümü daha fazla konuşmalı, ciddi kararlar ve riskler alıp, önemli kurumsal adımlar atmalıyız. Son yıllarda ciddi adımlar atıldı ama yeterli değil. Şehir özelinde tüm paydaşların yüreklerinin birlikte vurması, beraberce irade koymamız lazım. Hep beraber bu şehirde yaşıyoruz. STK’larla bilinç oluşturmak adına ortak hareket etmeliyiz” diye konuştu.

“SERİ KARARLAR ALMALIYIZ”
Bursa’da kentsel dönüşümle ilgili herkesin yapabileceği şeyler olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm olmaktan çıkarıp, gerçekten geleceğimizi düşünmek zorundayız. Hem bu sağlıksız yapıları ortadan kaldırırken şehrin siluetini toparlamak, daha yaşanabilir kılmak adına adımları birlikte atmamız gerek. Bursa özelinde daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Hatay’da, Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da manzara gerçekten felaket. Buraları görüp aynı hataları burada yapmak mümkün değil. Benim beklentim ve muradım akademik odalar, kurumlar, siyasi parti farkı gözetmeksizin tüm belediyeler beraberce tepkisini ortaya koyup, karar alma yeteneğini geliştirirlerse Bursa adına hayırlı neticeler ortaya çıkarmış oluruz. Hepsini bitirmek asla mümkün değil ama daha hızlı hareket edip, seri kararlar almamız gerekiyor” dedi. Panelde devam eden deprem çalışmalarını da detaylarıyla anlatan Başkan Aktaş, “Sonuç olarak bu çalışmaları; zemin sınıflandırması ve sismik tehlike haritasının çıkartılması, üst yapı çalışmaları, imar planıyla ilgili çalışmalar, kentsel dönüşüm strateji belgesinin oluşturulması ve uygulama olarak sınıflandırabiliriz. Bunun yanında Deprem Bilim Kurulu’yla çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Doğal afetler artacak
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da risk haritaları üzerinden yaptığı sunumda dünya genelinde geçmiştekinden daha fazla bir şekilde doğal afetlerle karşı karşıya gelineceğini söyledi.

Depremin bu afetlerden sadece biri olduğunu hatırlatan Mandal, “Hepimiz farkındayız ki biz de daha fazla doğal afetlere maruz kalıyoruz. 2 yıl öncesini hatırlarsak sel felaketleri, yangınlar ve müsilaj. Gelecekte daha fazla ham madde krizleri yaşayacağız. Yine göç kavramı önemli bir unsur. Sadece sınırlarımızın ötesinden yapılan göç dışında ülke içinde de önemli göç yaşadık. Daha fazla iç göç yaşayacağız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
3 adet yorum var

3 adet yorum var

  1. BURSA KENT FONU KURUP ANKARA YOLU ÜZERİNDE TAMAMEN BAYIRLARDA BİNLERCE KONUT İNŞA EDİP OVANIN EN UCUNDAN BAŞLAYIP EVLERİ TAHLİYE YAPMAK. HERKES BU FONA ELEKTRİKTEN SUDAN YÜZDE BİR ORANINDA VERGİ YATIRACAK. OVADA GECEKONDUNDUSU OLUP PARASI OLAN FONA HEMEN PARA YATIRARAK EVİNİ ALABİLECEK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X