Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin yakın ve uzak geçmişinde medyandaki kirli bilgi ve algı hareketlerinin bu ülkeye neler kaybettirdiğini, darbe, cunta ve muhtıralarla hep yaşadık.
Dün Bursa’da, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı vardı.
Merinos AKKM’deki çalıştayda kürsüye ilk çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu.
Aktaş, 46 gazetesi, 7 dergi, 7 televizyon ve 31 radyosu ve 3 haber ajansı bulunan Bursa basınının Türkiye’nin ikinci Bâb-ı âli’si olduğunu hatırlattı.
Aktaş, 300 milyonluk Türk dünyasının dezenformasyon, nefret ve ırkçılığa karşı ortak hareket etme çağrısında bulundu.
Çalıştaya video konferans yoluyla mesaj yollayan İletişim Başkanı Fahrettin Altun da küresel dezenformasyon ve dijital teröre karşı atılacak her adıma katkı sağlayacaklarını söyledi.
Çalıştayın sabahki ilk oturumunu Bursalı meslektaşımız Namık Göz yönetti.
Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Kenan Kır, Haber 7 Yöneticisi Osman Ateşli, Azerbaycan İçtimai TV Türkiye Büro Şefi Ramin Hüseyinov ile Star Yazarı Sevil Nureyeva İsmailov’un konuşmacı olarak katıldığı oturumda medyadaki dezenformasyonun toplum ve bireyler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Hele hele, sosyal medya gibi kontrolsüz bir mecranın yaygınlaştığı dönemde dezenformasyonun ve algının geldiği nokta örnekleriyle katılımcılara aktarıldı.
Oturumu dikkatle izledik.
Doğrusu, kirli bilgi ve algı hareketlerinden çok çekmiş bir ülke ve bireyler olarak konuşmacılar son derece faydalı bilgilendirmeler yaptılar.
Darbelerin, 28 Şubat’ların,15 Temmuz’ların, yargı, bürokratik ve askeri vesayetin, akademik dayatmaların Türkiye’de başta muhafazakâr kesim olmak üzere sağ siyaseti nasıl esir aldığı ve olumsuz etkilediğini unutmamak gerekiyor.
Yalan ve kirli bilginin geçmişte, 5-6 Eylül olaylarında toplumu nasıl galeyana getirdiği vurgulandı.
Seçilmiş başbakan ve bakanları asan darbecilerin, cumhurbaşkanına suikast planlayan FETÖ’cülerin iplerinin hep sınırların çok uzağında olduğu dönemleri yaşadı bu ülke.
Hak gasplarına varan dayatmaların, yasakların, darbecilerin tek tip insan arzularının büyük bir neslin ve kesimin hayallerini bitirdiğini ve çok mağdur ettiğini unutamayız.
Seçilmiş hükümetlerin silah zoruyla, bildiriyle düşürüldüğü, demokrasinin kesintiye uğratıldığı dönemlerin bir daha yaşanmaması adına düzenlenen çalıştayı son derece faydalı bulduğumuzu belirtmek isteriz.
Bu açıdan, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve İletişim Başkanlığı’nın bunları topluma unutturma adına gerçekleştirdiği çalıştayın medyadaki yeni meslektaşlarımız için de yararlı olduğunu düşünüyoruz.
Öğleden sonraki oturumu izleyemedik ama orada da dijital medya ve internet gazeteciliği adına son derece önemli bilgilerin paylaşıldığını düşünüyoruz.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…