Bursa’da hastanelerde ‘kırmızı’ alarm!

Bursa’daki vakaların son iki ayda yüzde 740 oranında arttığını kaydeden Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan uyardı: “Devlet hastanelerinde koronavirüslü hastalara ayrılan yatakların tamamının dolduğuna dair duyumlarımız var. Yoğun bakımlarda da bu risk yüksek.”

Bursa’da hastanelerde ‘kırmızı’ alarm!

Hatice DAL
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan illere göre risk durumu haritasında ilk etapta ‘sarı’ yani ‘düşük riskli’ iller kategorisinde yer alan Bursa’da, normalleşmenin başlamasıyla vaka sayıları da tırmanışa geçti.

Yalnızca iki ay içerisinde haftalık vaka sayısı yüz binde 39’dan, yüz binde 260 seviyelerine çıkan Bursa’da, kısıtlamalar başlasa da yükselişin önüne geçilemedi. Hal böyle olunca devlet hastanelerinde koronavirüs tedavisi için ayrılan yataklarda doluluk neredeyse yüzde 100 oranına ulaştı.

Şu anlık yoğun bakım yataklarında boşluklar olsa da Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, birkaç gün içerisinde bu yatakların da dolacağı düşüncesinde. Yükselişe geçen rakamlarla beraber gelen tehlikeye dikkat çeken Alpaslan Türkkan, “Verilere ulaşamasak da Şehir Hastanesi başta olmak üzere Bursa’daki devlet hastanelerinde Covid-19 tedavisi için ayrılan yatakların yüzde yüze yakın dolu olduğuna dair duyumlar alıyoruz. Her yer çok yoğun. Yoğun bakımlarda boş yerler var. Ancak onların da bir kaç güne dolacağını düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ…
Ortalama haftalık olgu sayısı bakımından Bursa’daki artışın Türkiye genelinin çok üzerinde olduğunu belirten Alpaslan Türkkan, “Buna göre açıklanan haftalık olgu sayılarını baz aldığımızda, Bursa’da vakalar son iki ayda yüzde 740 oranından fazla arttı. Türkiye’de son 1 aydaki artış yaklaşık yüzde 370. Buna ek olarak Türkiye’de ölüm ve ağır vaka sayılarında da yüzde 150’nin üzerinde artış oldu. Test sayısı bu yükselişin altında kaldı ve hala yeterince test yapılmıyor. Bursa’da risk hızla artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“BURSA 1 YILDA AŞILANIR”
Salgının önüne geçilmesi, sağlık çalışanlarının rahatlaması ve zaman kazanmak için en az iki haftalık tam kapanmanın gerekliliğine de vurgu yapan Türkkan, aşılanma hızının düşük olduğunu söyledi. Türkkan, “Bursa’da günde yaklaşık 7 bin civarında aşı yapılıyor. Bu komik bir rakam. Bu rakamlarla Bursa nüfusunun tamamı ancak 1 yılda aşılanmış olur. Ve bu süreçte bir sürü varyant yaşanabilir. Aşılanma oranımız Türkiye’deki oranının altında kaldı. Aşılama bir an önce hız kazanmalı” ifadelerini kullandı.

Aşılama çalışmalarına ekonomik ve politik yönden bakıldığını sağlık yönünden değerlendirilmediğini de dile getiren Başkan Türkkan, “En başından beri aşı olanların eşlerine de aşı uygulanmalıydı. Sağlık çalışanlarının eşleri aşılanmadı. Aşı olanlar da rahatlamasınlar kendilerini korumaya devam etsinler” dedi.

Artan vakalarla devlet hastanelerindeki yatak kapasitelerinin riskli bir hal almaya başladığını dile getiren Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, yoğun bakım yataklarının birkaç gün içerisinde dolacağı düşüncesinde.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X