Bursa’da incir üreticisi umduğunu bulamadı

Rekolteden memnun olan Bursalı incir üreticileri, dış piyasada kötü gidiş, içeride de düşük fiyat nedeniyle hasat sezonunda umduğunu bulamadı.

Bursa’da incir üreticisi umduğunu bulamadı

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretim maliyeti 2 lira olan siyah incirin büyük bölümünün ihracatçılar tarafından 1,5 liraya alındığını, bu yüzden üreticilerin “zarar ettik” yönündeki şikayetlerinin haklı olduğunu söyledi.

 

İncirin iç piyasaya ise 80 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlarla verildiğini belirten Ekim, oda olarak çiftçinin en azından zararının karşılanmasına yönelik çalışma yürüttüklerini, bu konunun genel merkez kanalıyla yetkili kurumlara iletildiğini ifade etti.

 

Ekim, alım fiyatlarının çok düşük seyretmesinde Rusya pazarının kapanmasının çok büyük etken olduğunu, ayrıca Akdeniz ve Ege’deki turizm bölgelerinde yaşanan durgunluğun bir anlamda fiyatların düşmesinde rol oynadığını dile getirerek, gelecek yıl benzeri sorunların yaşanmaması için çalışmalara şimdiden başladıklarını vurguladı.

 

– “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Putin ile görüşmesi çiftçiyi umutlandırdı”

 

Bursa siyah incirinin, sadece bu bölgede yetişen, aroması ve lezzetiyle eşsiz bir meyve olduğunu anlatan Ekim, şunları söyledi:

 

“Siyah incir 26 günde üretilen nadide, bu kente has bir ürün. Geçen yıla kadar yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyordu. Rusya pazarının kapanmasıyla ihracat fiyatı 2 liranın altına düştü. Bir de bunun dışında Akdeniz ve Ege’deki turizmin çok büyük etkisi var. Şöyle örnek verebiliriz buna geçen yıla kadar bir köyümüzden Antalya haline her gün 15’er tondan iki kamyon karışık meyve kalkıyordu. Şimdi ise haftada iki kamyon kalkıyor. İç pazarda da bunalım oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya lideri Putin ile görüşmesi, çiftçiyi umutlandırdı. Ancak incir üreticisini bir dahaki hasat dönemine kadar zor bir kış bekliyor.”

 

– “Küçük üreticilerin bu zararın altından kalkması zor”

 

Çağlayan Mahallesi’nde incir üretimi yapan Ali Kaya da geçen yıl 6-9 liradan alıcı bulan siyah incire bu yıl önerilen fiyatın maliyeti dahi karşılamadığını belirtti.

 

Havaların erken ısınması nedeniyle hasada erken başladıklarını, geçen yılki fiyatları düşünerek ürünün ağaçta kalmaması için yanlarında 10’u aşkın işçi çalıştırdıklarını anlatan Kaya, ancak tüccarın verdiği fiyatla büyük bir şok yaşadıklarını dile getirdi.

 

Dünyaca ünlü Bursa siyahına önerilen en yüksek fiyatın 2 lira olduğunu ifade eden Kaya, normal bir işçinin kilogram başı maliyetinin 1,5 lira olduğunu, ilaçlama, budama, nakliye gibi giderlerin de eklenmesiyle zarar ettiklerini anlattı.

 

Kaya, geçmiş yıllarda incirin Avrupa Birliği (AB) ve Rusya’ya ihraç edildiğini anımsatarak, “Bu yıl ihracat yok denecek kadar az. İç piyasada da ürün ederini görmüyor. Üretici ciddi manada zararda. Güçlü olanlar belki bu zararı karşılayabilir ama daha küçük üreticilerin bu zararın altından kalkması zor.” dedi.

 

Üretici Ali Osman Tekin ise zararlarının ciddi boyutta olduğunu söyledi.

 

Hasadın erken başlaması üzerine derhal yetkililere durumu bildirdiklerini ancak gerekli desteği göremediklerini vurgulayan Tekin, bu yıl için olmasa bile gelecek yıllara yönelik tedbirler alınmasını beklediklerini vurguladı.

 

– “Erken hasat olunca nakliye ve taşımada da aksaklık yaşandı”

Çağlayan Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit de pek çok üreticinin düşük fiyatlar nedeniyle ürününü satmadığını belirtti.

Hasadın 2 hafta önce başlaması nedeniyle nakliye ve toplama gibi sorunlarla da karşılaştıklarını dile getiren Akşit, “Pek çok üretici zor durumda. Normalde hasat dönemi 2 hafta sürer, tırlar 2’şer 3’erli gelir, malı alır giderdi. Erken hasat olunca nakliye ve taşımada da aksaklıklar yaşandı. Fazla ağacı olan üretici, sürümden zarar etmekten kurtuldu. Az olanlar ise ciddi zararda. Yetkililerden zarar eden üreticilere destek vermelerini bekliyoruz. diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X